Figyelem! Elveszhet a SZÉP kártyán lévő pénze!

A SZÉP kártyára 2011-ben feltöltött juttatásokat legkésőbb 2012. december 31-éig el kell költeniük a számlatulajdonosoknak, különben a pénz elvész. A helyzetet nehezíti, hogy az akkor kibocsátott kártyákon még csak a szálláshely zseb volt aktív, így kizárólag szállás szolgáltatásért fizethetnek az érintettek. Fizetni még idén kell, de elutazni ráérnek később is.

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:flickr

Könnyen ellenőrizhető, hogy kinek kell sietni a költéssel: az érintett kártyatulajdonosok kártyájának az érvényességi ideje ugyanis 2016. Azt, hogy van-e tavalyról származó, még idén elköltendő tétel a kártyájukon, általában a szolgáltatók honlapján tudják ellenőrizni. Fontos tudnivaló, hogy idén úgy is felhasználhatják a 2011-es juttatást, hogy 2013-ra foglalnak le szálláshelyet, de a szolgáltatást még idén kifizetik.

A három kibocsátó közül az OTP SZÉP kártya birtokosoknak például 1,5 százaléka, 8 300 fő rendelkezik olyan egyenleggel, amelyet a vonatkozó jogszabályok szerint még idén kell, hogy elköltsenek. Az OTP Pénztárszolgáltató tájékoztatása szerint 6400 ügyfelünknek van 5000 forintnál nagyobb összeg a kártyáján 2011-ből.

A SZÉP kártya jó megoldás arra is, ha olcsón szeretnénk bónuszt adni a kollégáknak! További ötleteket erre itt olvashat.

Miért vész el?
A Széchenyi Pihenőkártya 2011-ben indult. Az első évben a munkáltatók kizárólag szálláshely szolgáltatás céljára adhattak dolgozóiknak kedvezményes adózással béren kívüli juttatást ebben a formában. 2012-ben ugyan a kártya másik két alszámlával, a vendéglátás, valamint a rekreáció és szabadidő zsebbel bővült, ez azonban a 2011-ben utalt juttatások költhetőségét nem befolyásolja a zsebek között ugyanis nincs átjárás. A kezdeti időszakban számtalan ráncfelvarráson átesett SZÉP kártyára adott évben utalt összeget mindig a következő év végéig kell felhasználni, máskülönben a pénz elveszik.
Jövőre is változik

Fontos újdonság, hogy az utazási irodák csak a szállás alszámla keretének terhére értékesíthetnek belföldi üdülési csomagot. Ugyan a vendéglátás és a szabadidő alszámláról is lehet szálláshely szolgáltatásért fizetni, de kizárólag a szállodákban, panziókban, helyben fizetéskor.

2013-tól változik még a kártya szabadidő alszámlájának felhasználása is a 2012. október végén megjelenő kormányrendelet-módosításnak köszönhetően. 2012 decemberétől már uszoda belépőt és bérletet – nyáron még csak strandszolgáltatást fizethettünk –, szabadidős eszközök és sporteszközök kölcsönzését, valamint sporttáborok, sportegyesületi tevékenységek képzésének költségeit is fizethetjük a szabadidő zsebből. A módosítással azonban nem nőtt a keret; a munkáltató továbbra is legfeljebb évente 75 ezer forintot utalhat ilyen céllal. Arra sincs mód, hogy év közben megváltoztassuk a már könyvelésre került összegeket a zsebekben, de megtehetjük, hogy a következő utalás alkalmával másik zsebbe kérjük a juttatást. Az ilyen igényt a munkáltatónál kell jelezni.

Módosul a kártya ellenőrzési rendszere is. Szakértők már az indulásakor is jelezték: szükséges lenne a SZÉP kártya önkéntes egészségpénztárakéhoz hasonló ellenőrzési gyakorlatának kiépítésére. Amíg az egészségpénztár tevékenységének megkezdéséhez PSZÁF-engedély szükséges, minden egyes befizetett forint útját a negyedéves jelentések alapján a PSZÁF folyamatosan ellenőrzi, addig a kormányzat a SZÉP kártya működéséhez sem adatszolgáltatási kötelezettséget, sem ellenőrzést nem rendelt korábban, hívta fel a figyelmet a Multi-Pay Zrt.

A Magyar Közlönyben most megjelent módosítások kiterjednek a kibocsátás és a felhasználás szabályaira is. Eszerint a Széchenyi Pihenõ Kártya támogatás jogcímén juttatott támogatásokat az elektronikus utalvány nyilvántartásban elkülönítetten kell nyilvántartani, az elektronikus utalvány nyilvántartás elkülönített részére kizárólag az SZJA törvény 71. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott támogatások érkezhetnek.

A rendelet megszabja azt is, hogy az intézménynek és a szolgáltatónak olyan nyilvántartást kell vezetnie, amelyből a kötelezettségek és a rendeltetésszerű joggyakorlás megállapítható. Az intézmények minden hónap 10. napjáig közösen (mindegyik intézmény adatait összesítve), elektronikus formában megküldik az előző hónap utolsó napján fennálló állapot szerint bizonyos adatokat – megkötött szerződések darabszámát, kártyát igényelt munkavállalók számát, beváltott elektronikus utalványok értékét alszámlánkénti bontásban, stb… – a turizmusért felelős miniszter által vezetett minisztériumnak. Az október végén megjelent rendelet az előírások megtartásának hatósági ellenőrzéséről is rendelkezik. Ezek szerint ez kizárólag a kereskedelmi hatóság feladata.

Sok adózással kapcsolatos szabály változik jövőre, ezekről itt olvashat.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo