hirdetés

Figyelem! Elveszhet a SZÉP kártyán lévő pénze!

A SZÉP kártyára 2011-ben feltöltött juttatásokat legkésőbb 2012. december 31-éig el kell költeniük a számlatulajdonosoknak, különben a pénz elvész. A helyzetet nehezíti, hogy az akkor kibocsátott kártyákon még csak a szálláshely zseb volt aktív, így kizárólag szállás szolgáltatásért fizethetnek az érintettek. Fizetni még idén kell, de elutazni ráérnek később is.
hirdetés

Kép:flickr

Könnyen ellenőrizhető, hogy kinek kell sietni a költéssel: az érintett kártyatulajdonosok kártyájának az érvényességi ideje ugyanis 2016. Azt, hogy van-e tavalyról származó, még idén elköltendő tétel a kártyájukon, általában a szolgáltatók honlapján tudják ellenőrizni. Fontos tudnivaló, hogy idén úgy is felhasználhatják a 2011-es juttatást, hogy 2013-ra foglalnak le szálláshelyet, de a szolgáltatást még idén kifizetik.

A három kibocsátó közül az OTP SZÉP kártya birtokosoknak például 1,5 százaléka, 8 300 fő rendelkezik olyan egyenleggel, amelyet a vonatkozó jogszabályok szerint még idén kell, hogy elköltsenek. Az OTP Pénztárszolgáltató tájékoztatása szerint 6400 ügyfelünknek van 5000 forintnál nagyobb összeg a kártyáján 2011-ből.

A SZÉP kártya jó megoldás arra is, ha olcsón szeretnénk bónuszt adni a kollégáknak! További ötleteket erre itt olvashat.

Miért vész el?
A Széchenyi Pihenőkártya 2011-ben indult. Az első évben a munkáltatók kizárólag szálláshely szolgáltatás céljára adhattak dolgozóiknak kedvezményes adózással béren kívüli juttatást ebben a formában. 2012-ben ugyan a kártya másik két alszámlával, a vendéglátás, valamint a rekreáció és szabadidő zsebbel bővült, ez azonban a 2011-ben utalt juttatások költhetőségét nem befolyásolja a zsebek között ugyanis nincs átjárás. A kezdeti időszakban számtalan ráncfelvarráson átesett SZÉP kártyára adott évben utalt összeget mindig a következő év végéig kell felhasználni, máskülönben a pénz elveszik.
Jövőre is változik

Fontos újdonság, hogy az utazási irodák csak a szállás alszámla keretének terhére értékesíthetnek belföldi üdülési csomagot. Ugyan a vendéglátás és a szabadidő alszámláról is lehet szálláshely szolgáltatásért fizetni, de kizárólag a szállodákban, panziókban, helyben fizetéskor.

2013-tól változik még a kártya szabadidő alszámlájának felhasználása is a 2012. október végén megjelenő kormányrendelet-módosításnak köszönhetően. 2012 decemberétől már uszoda belépőt és bérletet – nyáron még csak strandszolgáltatást fizethettünk –, szabadidős eszközök és sporteszközök kölcsönzését, valamint sporttáborok, sportegyesületi tevékenységek képzésének költségeit is fizethetjük a szabadidő zsebből. A módosítással azonban nem nőtt a keret; a munkáltató továbbra is legfeljebb évente 75 ezer forintot utalhat ilyen céllal. Arra sincs mód, hogy év közben megváltoztassuk a már könyvelésre került összegeket a zsebekben, de megtehetjük, hogy a következő utalás alkalmával másik zsebbe kérjük a juttatást. Az ilyen igényt a munkáltatónál kell jelezni.

Módosul a kártya ellenőrzési rendszere is. Szakértők már az indulásakor is jelezték: szükséges lenne a SZÉP kártya önkéntes egészségpénztárakéhoz hasonló ellenőrzési gyakorlatának kiépítésére. Amíg az egészségpénztár tevékenységének megkezdéséhez PSZÁF-engedély szükséges, minden egyes befizetett forint útját a negyedéves jelentések alapján a PSZÁF folyamatosan ellenőrzi, addig a kormányzat a SZÉP kártya működéséhez sem adatszolgáltatási kötelezettséget, sem ellenőrzést nem rendelt korábban, hívta fel a figyelmet a Multi-Pay Zrt.

A Magyar Közlönyben most megjelent módosítások kiterjednek a kibocsátás és a felhasználás szabályaira is. Eszerint a Széchenyi Pihenõ Kártya támogatás jogcímén juttatott támogatásokat az elektronikus utalvány nyilvántartásban elkülönítetten kell nyilvántartani, az elektronikus utalvány nyilvántartás elkülönített részére kizárólag az SZJA törvény 71. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott támogatások érkezhetnek.

A rendelet megszabja azt is, hogy az intézménynek és a szolgáltatónak olyan nyilvántartást kell vezetnie, amelyből a kötelezettségek és a rendeltetésszerű joggyakorlás megállapítható. Az intézmények minden hónap 10. napjáig közösen (mindegyik intézmény adatait összesítve), elektronikus formában megküldik az előző hónap utolsó napján fennálló állapot szerint bizonyos adatokat – megkötött szerződések darabszámát, kártyát igényelt munkavállalók számát, beváltott elektronikus utalványok értékét alszámlánkénti bontásban, stb… – a turizmusért felelős miniszter által vezetett minisztériumnak. Az október végén megjelent rendelet az előírások megtartásának hatósági ellenőrzéséről is rendelkezik. Ezek szerint ez kizárólag a kereskedelmi hatóság feladata.

Sok adózással kapcsolatos szabály változik jövőre, ezekről itt olvashat.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo