Felrázná a kkv-kat a BÉT

Nagy Márton BÉT elnök a sajtó nyilvánossága előtt kifejtette, hogy a tőzsde új stratégiával igyekszik fejleszteni a hazai tőkepiacot. A cél az, hogy a magyar vállalatok ne csak kifejezetten a banki hitelekből, hanem tőzsdei forrásbevonásokkal is tudjanak növekedni.

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagy Márton, a Budapesti értéktőzsde nemrég kinevezett elnöke a BÉT sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az uniós források ciklusának kifutásával, a jegybank Növekedési Hitelprogramjának végéhez közeledtével, a költségvetési hiány nulla felé haladásával egyre csökken az állam szerepvállalása a vállalati szektorban. "Ami marad: a bankhitel és a BÉT" - mondta. 2019-2020 környéke kritikus ponttá válik, mert szűkülnek a forrás lehetőségek és tisztán piaci alapokra helyeződik a finanszírozás, amelyben a BÉT szerepe erősödhet. Erre a vállalati szektornak Nagy Márton szerint nagy szüksége lesz - a GazdaságTV összeállítása szerint.

Elmondása szerint egy erős gazdasághoz erős tőkepiac szükséges, de a magyar tőkepiac fejlettsége viszonylag alacsony szinten áll a maga 18%-os tőkepiaci kapitalizációjával. Volt ez magasabb értéken is, akár 30%-on, de nálunk a szomszéd országokkal ellentétben lecsökkent az elmúlt években a tőzsde súlya a gazdaságban.

Viszonylag magas bankhitel/GDP mutatkozik a magyar gazdaságban. Ezzel Nagy szerint nincs baj önmagában, de az a kérdés, hogy ennek a növelése jó irányba tolja-e nemzetgazdaság fejlődését, amíg a tőkeellátottság nem erősödik ezzel párhuzamosan. 2020-ig ezért lesz szükséges megerősíteni a magyar tőkepiacot. A tőzsdeelnök emlékeztetett, hogy minél magasabb a banki finanszírozás, annál fejlettebb az ország, de ez csak egy bizonyos szintig igaz. Ha túlságosan eladósodott a vállalati szektor, az már nem egészséges, sőt, kontra-produktív. Ezzel szemben, ha minél nagyobb a tőzsdei kapitalizáció, annál nagyobb a gazdaság fejlettsége, itt már egyenes arányban van a tőkepiaci kapitalizáció és a gazdaság általános helyzete. A minőség is nagyon fontos, nem csak a mennyiség.

A kis cégeknek is lenne helye a tőzsdén
A legtöbb kisvállalkozás vezetője nem gondolkodik a tőzsdére lépésben, részben mert visszariasztják őket a magas elvárások, részben mert úgy gondolják, hogy nyílt forgalomban csak a nagyvállalatoknak érdemes próbálkozniuk. Tóth Attila a BÉT vezérigazgató-helyettese ezzel szemben úgy nyilatkozott a Piac & Profitnak, hogy a tőzsdére lépés sok kkv-nak lehetne reális forrásszerzési lehetőség.

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo