Felfordul az ügyintézés rendje jövőre

Kevesebb és így olcsóbb ügyintézés jöhet januártól. Ma tárgyalnak a legújabb bürokráciacsökkentő javaslatcsomagról, ami jól felforgatja majd az életünket. Bár a hatásokat előre nehéz megmondani, feltehetőleg kevesebbet fogunk sorban álldogálni.

Újabb bürokráciacsökkentő javaslatcsomagot nyújtott be a múlt héten a Miniszterelnökség, a benne foglaltakról kedden tárgyal a Parlament. A tervezett szabályok alapján számos állami eljárási díj és járulék szűnne meg. Így január 1-jével eltörölhetik egyebek mellett az okmánycsere, a forgalmi engedély és a törzskönyv kiadása, továbbá a cégkivonat, a tulajdoni lap kiadása díját. A javaslat számos eljáráson módosítana, és bár hatásait egyelőre nehéz felmérni, valószínűleg spórolunk némi sorban állást és pénzt is.

A bürokrácia sokkal több, mint idegesítő apróság az ügyintézésben, rettentően drága mulatság is. Becslések szerint a GDP 6,5-7 százalékát viszi el. A magyarországi bürokrácia nagysága pedig minden jelentés szerint komoly gond. A Miniszterelnökség által benyújtott javaslatcsomag felgyorsítaná az ügyintézést számos területen. Építési engedélyek, környezetvédelmi engedélyezés, működési engedélyek, piacfelügyeleti eljárások, panaszkezelés a rendőrségen, hatósági eljárási határidők, munkaügyi ellenőrzések, külföldi bizonyítványok elismertetése, felsőoktatási felvételi eljárások, különféle ügyintézési és ügyfél-értesítési határidők rövidülhetnek le.

Kép:Pixabay

A javaslat szerint engedélykérés helyett elég lesz csak bejelenteni számos tevékenységet. Például, ha valaki airbnb-zni akar. A javaslat szerint ez vonatkozna az idegenvezetői tevékenységet folytatókra, a lovas szolgáltató tevékenységet folytatókra, a szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytatókra, a tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenységet folytatókra, az utazásszervezőkre és utazásközvetítőkre, akikről a kereskedelmi hatóság vezet nyilvántartást.

De változik például az ipari parkok definíciója is – bármi is a köze ennek a bürokráciacsökkentéshez. Az új leírás szerint az ipari park: "infrastruktúrával ellátott olyan terület, ahol elsősorban termelő és feldolgozóipari tevékenységet végző, valamint innovációra törekvő vállalkozások találhatóak.”

Kevesebbet kell intézkedni

A javaslat szerinti, a cégek számára jelentős könnyítést hozó módosítás, hogy nem kell majd alapszabályt módosítani minden egyes tőkeemelésnél, és azt külön bejelenteni a cégbíróságon – hiszen úgyis bejelentik, amikor leadják a beszámolójukat.

Változik a javaslat szerint a rehabilitációs eljárás folyósítása is. Most, ha egy rehabilitációs eljárásban részesülő ember keresőképtelenné válik, akkor az ellátást arra az időre szüneteltetik – helyette táppénzt kap. Ez indokolatlanul növeli a bürokratikus terheket, ezért a javaslat szerint januártól nem szünetel az ellátás a keresőképtelenség idejére, de összességében ugyanannyi időre jár majd, mint eddig.

Személyes ügyek

Januártól jön  az e-kártya, ami a személyi adatokon kívül elektronikusan tartalmazni fogja a társadalombiztosítási azonosító jelet és adóazonosító jelet is. Kevesebb dologhoz fog viszont kelleni erkölcsi bizonyítványt kérni. Ha egy engedélyezési folyamatban a hatóság számára fontos információ, hogy valaki büntetett előéletű-e, az adatokat lekéri a nyilvántartásból.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo