hirdetés

Facebook, amit munka közben is nyugodtan böngészhet

Az Intren egy közel 30 főt foglalkoztató digitális ügynökség. A cég többek között kommunikációs stratégiák kialakításával, hirdetési kampányok létrehozásával, közösségimédia-platformok kezelésével, adatelemzéssel és tanácsadással foglalkozik. A Facebook egyik kiemelt magyarországi partnereként a cég nemrég bevezette a közösségi oldal vállalati verzióját, a Facebook Workplace-t. Az új rendszer tapasztalatairól beszélgettünk Gandera Balázzsal, az Intren ügyvezetőjével.
hirdetés

Piac&Profit: Hoygan jött a képbe a Workplace az Intrennél?

Gandera Balázs: Az Intrent a Facebook kiemelt ügynökségként kezeli, azaz fontos hirdető partnerként tartanak minket számon Magyarországon. A munkánk során nagyon sokat használjuk a Facebookot, így magától értetődő volt, hogy bevezessük ezt a rendszert. Ezt ma bármelyik cég megteheti, tagonként három dollárt kell havonta fizetni a regisztrációért.

A Workplace szinte teljesen ugyanúgy néz ki, mint a sima Facebook, csak nem a személyes profillal, hanem külön hozzáféréssel, pl. a céges emailen keresztül lehet bejelentkezni. Egyébként a felhasználó ugyanazokat a funkciókat tudja használni: chatelhet, létrehozhat eseményt, csoportot, feltölthet fotókat, fájlokat. A Workplace nagy előnye, hogy nem kell betanítani a munkatársakat a kezelésére, hiszen a Facebookot már mindenki ismeri.

Korábban inkább emailen és Google hangoutson kommunikáltunk, a fájlokat szerveren tároltuk, ami elég nehézkes volt. A Workplace-nek főleg a kereshetőség az előnye, könnyen meg lehet találni, ki, mikor, mit töltött fel. Konkrétan számunkra, mint kiemelt partnernek, volt a bevezetésnek egy másik előnye is. A Facebook is észrevette, hogy elkezdtük használni a Workplace-t, a leghasznosabb felhasználót kereső háziversenyünket megnyerő kollégánkat meghívták a dublini központjukba.

Gandera Balázs, Intren

PP.: Ha a Workplace alapvetően ugyanazt tudja, mint a Facebook, nem éri meg inkább azt használni, például úgy, hogy mindenki csinál magának egy második fiókot, csak céges használatra?

GB.: A különbség, hogy a Workplace-szel az egész platform céges irányítás alatt van. Az adminisztrátorok látják az összes regisztrált tagot, ők kezelhetik az összes általuk feltöltött fájlt, joguk van embereket felvenni, törölni. Vagyis egy teljesen zárt rendszerről van szó. Az adminok emellett számos mutatót is látnak arról, hogyan használják a kollégák a Workplace-t.

PP.: Hogyan érdemes a Workplace-en belül megszervezni a kommunikációt?

GB.: Amikor regisztráltunk, részletes anyagokat kaptunk arról, hogyan érdemes bevezetni a rendszert. Elsősorban tematikus csoportokat hozunk létre, például van egy csoport, amiben kifejezetten a céghez újonnan csatlakozott embereknek szánt információkat gyűjtjük, onnantól kezdve, hogy hogyan tároljuk a szemetet, odáig, hogy hogyan kell meetingeket szervezni. Vannak kötetlen és tudásmegosztó csoportok is. Lehet szervezeteket összekötő csoportokat is indítani, ahol az Intren és egy partnercég emberei is beléphetnek.

De mindent összevetve a bevezetés legfontosabb sarokköve az, hogy a cégvezetés álljon bele, regisztráljanak, és folyamatosan üzenjenek ők is a kollégáknak.

PP.: A home office-műszakokat mennyire tudja segíteni a Workplace?

GB.: Az Intrennél a home office-ot nagyon korlátozottan propagáljuk, mert sokszor vannak nálunk pályakezdők, juniorok, és fontosnak tartjuk, hogy tudjanak spontán tanulni a tapasztalt kollégáktól, a tevékenységünk is szerteágazó, az egész nap során hasznos az élőszó. Ez home office-ban kevésbé hatékony, még a Workplace-szel is. Persze lehet olyan, például kisebb szoftverfejlesztő cég, ahol csupa profi fejlesztő dolgozik, egy ilyen rendszer önállóan is letéteményese a home office müködtetésének.

Az persze nálunk is előfordul, hogy egy kolléga épp nem tud jelen lenni, vagy szabadság miatt sokáig távol van. A Workplace miatt ilyenkor ők sem maradnak le semmiről.

Nehéz napok jönnek a Facebook-oldalak adminjaira
A Facebook rajongói oldal adminisztrátora a Facebookkal együttesen felelős az oldalát meglátogató személyek adatainak kezeléséért – mondta ki az Európai Bíróság. Azon tagállam adatvédelmi hatósága, amelyben ezen adminisztrátor székhelye található, a 95/46 irányelv alapján felléphet ezen adminisztrátorral és a Facebook ugyanezen tagállamban letelepedett leányvállalatával szemben is.
PP.: Konkrétan a ti szakterületeteket – online média, analitika, mérések, hirdetések – milyen módon támogatja a Workplace?

GB.: A kereshetőség nekünk nagyon hasznos, könnyen utána tudunk nézni a korábbi munkáknak, kielemezni, mit, hogyan csináltunk korábban, és mi hozott eredményt. Egy ilyen adatalapú cég számára ez nagy segítség. Másrészt nálunk nagy hangsúlya van a belső tréningeknek, rendszeresen tartunk meetingeket, checkupokat. Nagy előny, hogy itt mindenkivel meg tudjuk osztani a tréninganyagokat. Az élő tréningeket az eseményes rendszerrel könnyen meg lehet szervezni. Mindemellett a livestream segítségével azokat a kollégákat is be tudjuk vonni, akik adott pillanatban személyesen nem tudnak részt venni.

PP.: A Facebook a közelmúltban több adatkezelési botrányban is érintett volt. Mennyire lehet bízni abban, hogy a Workplace biztonságos? Miben különböznek az adatkezelési feltételei a sima Facebookétól?

GB.: Őszintén szólva nincsenek illúzióink, hogy biztonságosabb lenne, mi sosem kezeltük úgy a Workplace-t, mint biztonságos platformot. A felhasználói feltételekben ott van, hogy a Facebook lát mindent, amit a platformon csinálunk, amit feltöltünk, és az így gyűjtött adatokat felhasználhatják. Reklámok a Workplace-en ugyan nincsenek, de az biztos, hogy a Facebooknak megéri adatokat gyűjteni arról, hogyan működnek a különböző cégek, mennyien dolgoznak home office-ból, hova szerveznek ki feladatokat.

Emiatt például szerződéseket vagy teljesítési igazolásokat nem töltünk fel, sem saját, egyedi tartalmakat, amiket érdemes lenne ellopni. De konkrétan nekünk sok titkolnivalónk nincs, mivel online marketinggel foglalkozunk, amit készítünk, az úgyis nagyrészt az interneten fog kikötni. Egy olyan startupnak, akik innovatív terméket fejlesztenek, jobb megoldás lehet, ha inkább lefejleszt vagy vásárol egy saját vállalati szoftvert és saját szerveren tárol mindent, hogy biztos ne kerüljenek ki a tervek. Mi tisztában vagyunk vele, hogy szolgáltatunk adatokat a Facebooknak, hiszen amúgy is azon keresztül dolgozunk. A kulcs, hogy átgondoltan használja a Workplace-t. Ha így teszünk, akkor egy nagyon jó belsőkommunikációs rendszert tudunk kialakítani.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?
Őrületesen olcsó áron hirdeti játékkonyháját az egyik nemzetközi áruházlánc, mégis külföldi boltjaikban érdemes megvenni

Őrületesen olcsó áron hirdeti játékkonyháját az egyik nemzetközi áruházlánc, mégis külföldi boltjaikban érdemes megvenni

Csodaország lettünk. Már az akciós termékek is drágábbak itthon, mint külföldön.
Az oroszok elveszítették tankjaik felét

Az oroszok elveszítették tankjaik felét

Az orosz-ukrán háború úgy tűnik a levegőben dől majd el. A rakéták és a drónok korszakát éljük.
A világ vicce, a britek most már fizetnének is azért, hogy visszatérhessenek valamennyire az EU-ba, amiből kiléptek

A világ vicce, a britek most már fizetnének is azért, hogy visszatérhessenek valamennyire az EU-ba, amiből kiléptek

Ember nem lőtt még akkora mellét, mint a britek a brexittel. Most már úgy vélik, bárcsak egy rossz álom lenne, hogy kiléptek.
Terrorista állam-e Oroszország?

Terrorista állam-e Oroszország?

Az Európai Parlamentben elsöprő többséggel fogadták el azt az állásfoglalást, ami szerint Oroszország terrorizmust támogató állam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo