Étrendőrség minden cégnél?

"Étrendőrség" felállítását, mármint az alkalmazottak étkezésének ellenőrzését javasolja egy egészségügyi agytröszt Nagy-Britanniában. Az EU már lépett az egészségesebb táplálkozás irányába, így biztonságosabb és átláthatóbb lesz az élelmiszer-adalékok - tartósítók, stabilizátorok, színezékek, édesítők - használata.

A 2020Health nevű tanácsadó cég a dolgozók egészséges táplálkozását azért szorgalmazza, hogy kevesebb legyen a szigetországban a betegség miatti munkahelyi hiányzás. A legutóbbi statisztikai adatok szerint Nagy-Britanniában évente 175 millió munkanap megy veszendőbe betegség okán, ami 100 milliárd font - 30 ezer milliárd forint - veszteséget jelent a nemzetgazdaságban. (Hogy hat a szaloncukorra a chipsadó?)

Az "agyvállalat" egyebek közt javasolja a helyi egészségügyi hatóságok szerepének erősítését, jogkörük szélesítését. Ebbe beletartozna a dolgozók étrendjének figyelése és az egészségesebb étkek felé terelése tanácsadás révén. A tanácsadó cég az otthonról végezhető távmunka lehetőségeinek szélesítését is javasolja, hogy azok, akik betegségükből már lábadoznak, de munkahelyükre még nem tudnak visszatérni, hazulról is be tudjanak kapcsolódni a munkába. A 2020Health jelentésében kitér arra, hogy gyakoribbá kellene tenni a munkahelyi egészségügyi vizsgálatokat, a rákszűrést, a szív- és érrendszeri ellenőrzéseket.


Nem mindegy, mit fogasztunk a munkahelyen
Fotó: sxc

A brit közegészségügynek egyébként a saját háza táján sem ártana sepernie, mivel - a tanácsadó cég szerint - 3,4 millió munkanap kiesésének vehetné elejét, ha javítaná dolgozói egészségét - adta hírül a The Daily Telegraph.

Európa már lépett

Az élelmiszer-adalékok - tartósítók, stabilizátorok, színezékek, édesítők - használata hamarosan biztonságosabb és átláthatóbb lesz, mint most, köszönhetően az Európai Bizottság által elfogadott új jogszabálynak.

Az élelmiszer-adalékokról szóló két rendelet elfogadása nagy jelentőséggel bír mind az európai polgárok, mind az élelmiszeripar számára, hiszen ezentúl az érintettek könnyebben tájékozódhatnak az élelmiszerekben engedélyezett adalékokról. - Ezzel mérföldkőhöz érkeztünk az Európai Unión belüli élelmiszer-biztonság megerősítése terén - nyilatkozta John Dalli, egészség- és fogyasztóügyi biztos, aki szerint a rendeletek tájékozottabb polgárokat, illetve új innovatív és biztonságos termékek kifejlesztésére képes uniós élelmiszeripart jelentenek. (Az  élelmiszerárak változékonysága a legnagyobb probléma az éhezés megoldása ügyében.)

Két új rendelet, két új jegyzék

Az élelmiszeradalékokra vonatkozó első jegyzék 2013 júniusától lép életbe. A türelmi időszakra azért van szükség, hogy az uniós élelmiszeripar alkalmazkodhasson az új szabályokhoz. Az online adatbázisban is megtalálható jegyzék jóvoltából a fogyasztók, élelmiszer-ipari vállalkozók és a felügyeleti hatóságok egyszerűen meg tudják állapítani, hogy mely adalékok használata engedélyezett egy adott élelmiszerben.

A második jegyzék az élelmiszer-összetevőkben, mint az egyéb élelmiszer-adalékokban, élelmiszerenzimekben, élelmiszer-aromákban és tápanyagokban használt adalékokra vonatkozik, és húsz nappal az Európai Unió Hivatalos Lapjában való közzétételt követően lesz hatályos.

A régi jegyzékek három különböző irányelv mellékleteiben, széttagolva szerepeltek, míg az új jogszabály átláthatóságot teremt. Ezentúl az élelmiszer-kategóriák szerint sorolják fel az engedélyezett adalékokat, annak megfelelően, hogy melyikben megengedett a használatuk. Például az új jegyzékből egyértelműen kitűnik, hogy egy adott élelmiszer-kategóriában csak korlátozott számú adalék engedélyezett, vagy éppen semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot nem tartalmazhat.

Ilyen élelmiszerek például a natúr joghurt, vaj, kompót, tészta, közönséges kenyér, méz, víz és a gyümölcslé. Más élelmiszer-kategóriák esetén - rendszerint a magas feldolgozottsági fokú élelmiszerek körében, mint az édességek, snackek, szószok, ízesített italok - viszont számos adalék engedélyezett. Az élelmiszer-adalékokban, élelmiszer-enzimekben, élelmiszer-aromákban és tápanyagokban használható adalékok jegyzéke gondoskodik arról, hogy a felsorolt élelmiszer-összetevőkön keresztül ezentúl korlátozott mennyiségű adalékot fogyasszunk.

Véleményvezér

Semmi nem fog Magyar Péteren

Semmi nem fog Magyar Péteren 

Ezúttal komoly kihívóra lelt Orbán Viktor.
Ha valaki féláron szeretne friss gyümölcsöt csak Bécsbe kell kiugrania

Ha valaki féláron szeretne friss gyümölcsöt csak Bécsbe kell kiugrania 

Hol van már Magyarország egykori olcsósága.
A fideszes oligarcháknak már annyi pénzük van, hogy lebegő luxusvillára is jut Tihanyban

A fideszes oligarcháknak már annyi pénzük van, hogy lebegő luxusvillára is jut Tihanyban 

A luxizás magyar császára nagyot villantott.
Gázra lépett a MÁV, pontosság és tisztaság helyett propaganda

Gázra lépett a MÁV, pontosság és tisztaság helyett propaganda 

A MÁV biztosítja a késést, a sző valódi és átvitt értelmében egyaránt.
Újabb furfangot eszelt ki a kormány a szabad sajtó betiltására Hadházy Ákos szerint

Újabb furfangot eszelt ki a kormány a szabad sajtó betiltására Hadházy Ákos szerint 

Csökken a normativitása a magyar társadalomnak.
Enyveskezű lehet Orbán Viktor barátja, nyomozást indított az Európai Ügyészség

Enyveskezű lehet Orbán Viktor barátja, nyomozást indított az Európai Ügyészség 

Vége az Európai Unió elnéző magatartásának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo