hirdetés

Erre kell figyelni a munkaidő beosztás során

A munkaerőhiány következtében a munkáltatók gyakran igyekeznek a szabályokat a "rugalmasan" értelmezni, és így a megengedettnél több munkaidőt osztanak be a munkavállalóik számára. Ez azonban komoly veszélyeket rejthet. Jogi szakértőnk segít, mire kell figyelni!
hirdetés

A legfrissebb hivatalos adatok szerint Magyarországon közel 4.400.000 munkavállaló dolgozik. Nem csupán a munkavállalók létszáma van azonban csúcsponton, hanem a munkaerőhiány is, mely egyre több szektor legsúlyosabb problémája. Ebben a kellemetlen helyzetben a munkáltatók gyakran igyekeznek a szabályokat a munkaerőhiányuk enyhítése céljából "rugalmasan" értelmezni, és így a megengedettnél több munkaidőt osztanak be a munkavállalóik számára. Ez azonban komoly veszélyeket rejthet.

Nézzük meg, hogy mely szempontokra kell különösen ügyelni.

Kép:PP archív

12 órát meghaladó napi munkaidő kizárólag készenléti jellegű munkakörben lehetséges

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I.tv. (Mt.) 96.§-a alapján a munkaidő beosztása a munkáltató egyoldalú joga, valamint kötelezettsége is. A munkaidőt ráadásul legalább egy héttel előre, egy hétre be kell osztani. A munkaidő beosztása során azonban a törvényi keretekre különösen kell ügyelni, hiszen azt nem csupán a munkavállalók, hanem az NGM keretei közé integrált munkaügyi felügyelet is ellenőrizni fogja.

Az Mt. 92.§-a alapján a teljes napi munkaidő 8 óra. A napi munkaidőt (és a pihenőidőt) a munkáltató munkaidő-keretben, egyenlőtlenül is beoszthatja. A beosztás szerinti napi munkaidő azonban egyenlőtlenül beosztva sem haladhatja meg a napi 12 órát, illetve a heti 48 órát.

Készenléti jellegű munkakör esetén a munkáltató mozgástere azonban lényegesen nagyobb, s ezt sokan ki is használják. Készenléti jellegűnek azonban kizárólag abban az esetben minősülhet a munkakör, amennyiben a munkavállaló a feladatainak jellege miatt - hosszabb időszak alapulvételével - a rendes munkaidő legalább egyharmadában munkavégzés nélkül áll a munkáltató rendelkezésére, illetve amennyiben munkavégzés - különösen a munkakör sajátosságára, a munkavégzés feltételeire tekintettel - a munkavállaló számára az általánoshoz képest lényegesen alacsonyabb igénybevétellel jár.  Ennek értelmezésénél a munkavállalót a munkakör ellátása során érő fizikai és a szellemi megterhelést kell figyelembe venni.

Kötetlen vagy rugalmas munkaidő? Ezt engedi az Mt.
Bár a munkát alapvetően a munkáltató osztja be, az Mt. több alternatívát is biztosít, a munkavégzés történhet kötött, vagy rugalmas munkarendben, esetleg egyéni beosztás alapján kötetlen munkarendben is. Az utóbbi kettőhöz kapcsolódó jogokat és kötelezettségeket járjuk körül ebben a cikkben.
Fontos, hogy amennyiben a munkáltató a készenléti jellegű munkakört olyan munkakör vonatkozásában alkalmazza, mely ezen feltételeknek nem felel meg, abban az esetben a munkavállalót a Kúria szerint megilleti az azonnali hatályú felmondás joga. Az is említést érdemel, hogy az Mfv.II.10.296/2015./4. sz. Kúriai döntés értelmében a készenléti jellegű munkakör feltételeinek fennállását esetről esetre, külön kell vizsgálni, az tehát nem egy adott munkakör típushoz kapcsolódik (pl: személy- és vagyonőr). Készenléti jellegű munkakörben ugyanakkor a napi munkaidő a felek megállapodása esetén akár napi 12 óra, a beosztás szerinti munkaidő pedig napi 24 óra, illetve heti 72 óra is lehet. Amennyiben ugyanakkor a felek ebben kifejezetten nem állapodnak meg, a hosszabb napi munkaidő, valamint a hosszabb beosztás szerinti munkaidő alkalmazása jogsértő, aminek komoly következményei vannak.

Január 1-től változott a szabály!

A munkáltatónak a munkaidő beosztása során számos egyéb szempontra is ügyelnie kell. Biztosítania kell ugyanis a munkavállaló számára a 20 perc (9 óra felett: 20+25 perc) munkaközi szünetet, a 11 órás (kivételesen 8 órás) napi és a 48 órás vagy heti két napos heti pihenőidőt.

Míg azonban bizonyos munkakörökben lehetőség volt eddig 11 órás helyett csupán 8 órás napi pihenőidő biztosítására (osztott munkaidő, megszakítás nélküli munkarend, több műszakos munkarend, idényjellegű tevékenység), ez most január 1. napjával változott. A törvény ugyanis kimondja, hogy a két egymást követően beosztott napi pihenőidők együttes tartama legalább huszonkét óra kell, hogy legyen.

Amennyiben tehát az egyik napi munkavégzést követően a napi pihenőidő 11 óránál rövidebb volt, azt a következő napi pihenőidővel együtt pótolni kell (pl: 8ó, 11ó+3ó). A jogszabályi változtatást az Európai Unió jogával való ütközés tette szükségessé (2003/88/EK irányelv).

Kéri Ádám ügyvéd KRS Ügyvédi Iroda

 

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo