hirdetés

Erre kell figyelni a munkaidő beosztás során

A munkaerőhiány következtében a munkáltatók gyakran igyekeznek a szabályokat a "rugalmasan" értelmezni, és így a megengedettnél több munkaidőt osztanak be a munkavállalóik számára. Ez azonban komoly veszélyeket rejthet. Jogi szakértőnk segít, mire kell figyelni!

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

A legfrissebb hivatalos adatok szerint Magyarországon közel 4.400.000 munkavállaló dolgozik. Nem csupán a munkavállalók létszáma van azonban csúcsponton, hanem a munkaerőhiány is, mely egyre több szektor legsúlyosabb problémája. Ebben a kellemetlen helyzetben a munkáltatók gyakran igyekeznek a szabályokat a munkaerőhiányuk enyhítése céljából "rugalmasan" értelmezni, és így a megengedettnél több munkaidőt osztanak be a munkavállalóik számára. Ez azonban komoly veszélyeket rejthet.

Nézzük meg, hogy mely szempontokra kell különösen ügyelni.

Kép:PP archív

12 órát meghaladó napi munkaidő kizárólag készenléti jellegű munkakörben lehetséges

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I.tv. (Mt.) 96.§-a alapján a munkaidő beosztása a munkáltató egyoldalú joga, valamint kötelezettsége is. A munkaidőt ráadásul legalább egy héttel előre, egy hétre be kell osztani. A munkaidő beosztása során azonban a törvényi keretekre különösen kell ügyelni, hiszen azt nem csupán a munkavállalók, hanem az NGM keretei közé integrált munkaügyi felügyelet is ellenőrizni fogja.

Az Mt. 92.§-a alapján a teljes napi munkaidő 8 óra. A napi munkaidőt (és a pihenőidőt) a munkáltató munkaidő-keretben, egyenlőtlenül is beoszthatja. A beosztás szerinti napi munkaidő azonban egyenlőtlenül beosztva sem haladhatja meg a napi 12 órát, illetve a heti 48 órát.

Készenléti jellegű munkakör esetén a munkáltató mozgástere azonban lényegesen nagyobb, s ezt sokan ki is használják. Készenléti jellegűnek azonban kizárólag abban az esetben minősülhet a munkakör, amennyiben a munkavállaló a feladatainak jellege miatt - hosszabb időszak alapulvételével - a rendes munkaidő legalább egyharmadában munkavégzés nélkül áll a munkáltató rendelkezésére, illetve amennyiben munkavégzés - különösen a munkakör sajátosságára, a munkavégzés feltételeire tekintettel - a munkavállaló számára az általánoshoz képest lényegesen alacsonyabb igénybevétellel jár.  Ennek értelmezésénél a munkavállalót a munkakör ellátása során érő fizikai és a szellemi megterhelést kell figyelembe venni.

Kötetlen vagy rugalmas munkaidő? Ezt engedi az Mt.
Bár a munkát alapvetően a munkáltató osztja be, az Mt. több alternatívát is biztosít, a munkavégzés történhet kötött, vagy rugalmas munkarendben, esetleg egyéni beosztás alapján kötetlen munkarendben is. Az utóbbi kettőhöz kapcsolódó jogokat és kötelezettségeket járjuk körül ebben a cikkben.
Fontos, hogy amennyiben a munkáltató a készenléti jellegű munkakört olyan munkakör vonatkozásában alkalmazza, mely ezen feltételeknek nem felel meg, abban az esetben a munkavállalót a Kúria szerint megilleti az azonnali hatályú felmondás joga. Az is említést érdemel, hogy az Mfv.II.10.296/2015./4. sz. Kúriai döntés értelmében a készenléti jellegű munkakör feltételeinek fennállását esetről esetre, külön kell vizsgálni, az tehát nem egy adott munkakör típushoz kapcsolódik (pl: személy- és vagyonőr). Készenléti jellegű munkakörben ugyanakkor a napi munkaidő a felek megállapodása esetén akár napi 12 óra, a beosztás szerinti munkaidő pedig napi 24 óra, illetve heti 72 óra is lehet. Amennyiben ugyanakkor a felek ebben kifejezetten nem állapodnak meg, a hosszabb napi munkaidő, valamint a hosszabb beosztás szerinti munkaidő alkalmazása jogsértő, aminek komoly következményei vannak.

Január 1-től változott a szabály!

A munkáltatónak a munkaidő beosztása során számos egyéb szempontra is ügyelnie kell. Biztosítania kell ugyanis a munkavállaló számára a 20 perc (9 óra felett: 20+25 perc) munkaközi szünetet, a 11 órás (kivételesen 8 órás) napi és a 48 órás vagy heti két napos heti pihenőidőt.

Míg azonban bizonyos munkakörökben lehetőség volt eddig 11 órás helyett csupán 8 órás napi pihenőidő biztosítására (osztott munkaidő, megszakítás nélküli munkarend, több műszakos munkarend, idényjellegű tevékenység), ez most január 1. napjával változott. A törvény ugyanis kimondja, hogy a két egymást követően beosztott napi pihenőidők együttes tartama legalább huszonkét óra kell, hogy legyen.

Amennyiben tehát az egyik napi munkavégzést követően a napi pihenőidő 11 óránál rövidebb volt, azt a következő napi pihenőidővel együtt pótolni kell (pl: 8ó, 11ó+3ó). A jogszabályi változtatást az Európai Unió jogával való ütközés tette szükségessé (2003/88/EK irányelv).

Kéri Ádám ügyvéd KRS Ügyvédi Iroda

 

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo