hirdetés

Emeljünk-e fizetést?

Tanuljon más tapasztalatából! Szeretné tudni, hogy más munkáltatók terveznek-e fizetésemelést, milyen béren kívüli juttatások és adózási módok mellett döntenek? Vegyen részt a kutatásban, és információhoz jut!

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Alig 5,2 százalékkal, ötezer forinttal emelkedik a minimálbér összege – ez a megállapodás született a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) között tavaly év végén. A minimálbér eszerint a tavalyi 93 000 forintról 98 000 forintra, a szakmunkás minimálbér 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik 2013-ban. A fejlődő piacgazdaságokban hatalmas fizetésemelések várhatók. Ázsiában lesz a legnagyobb a fizetések növekedése. A fejlett országokban jóval kisebb emelkedésekkel számolnak. Japánban 2 százalékra teszik az idén várható béremelést. Észak-Amerikában lesz a legkisebb a regionális növekedés: 2,9 százalék.  A fejlett nyugat-európai országok átlaga 3,3 körül várható: a legnagyobb gazdaságokban, így Németországban és Nagy-Britanniában 3, Franciaországban 2,6 százalék lesz a béremelkedés.

Magyarországon a 2012 évi béremelkedések a Hay Group nyári adatai szerint 3,9 százalék körül alakulnak, viszont a várható közel 6 százalékos éves inflációhoz képest ez reálbércsökkenést jelent éves szinten. A bruttó átlagkeresetek 4,5, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 1,8 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. Az infláció azonban az első tíz hónapban meghaladta az 5 százalékot, így a reálkeresetek csökkentek 2012-ben. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 219 500 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 229 800, míg a közszférában – a nem közfoglalkoztatás keretében – foglalkoztatottak 211 700 forintot kerestek. Az emelkedéseket teljes mértékben lenullázta a magas infláció, amely az év első tíz hónapjában meghaladta az 5 százalékot.

A DEVISE Hungary és a Simconsult által készített „Fizetésemelés 2013” című, tavaly őszi, országos kutatás adataiból az látszik, sokan lesznek, akik egyáltalán semmilyen mértékű béremelésre nem számíthatnak 2013-ban, míg a fizetésük növekedésében bízók közül is kevés olyan munkaköri csoport van, ahol a reálbér növekedés elérhető az emelést követően – jelezte a Dara Péter szakértő, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója.

Sok munkáltató, gazdasági vezető és HR-es még nem tudja, hogy a megváltozott adótörvényeket figyelembe véve emeljen-e vagy sem a béreken. Kérdés az is, hogy milyen béren kívüli juttatásokat adjon a munkavállalóknak a megváltozott járulékteher mellett.

A DEVISE Hungary és a Nemzeti Üdülési Szolgálat országos felmérésével és az eredményeknek a résztvevők közötti megosztásával támogatni kívánja a munkáltatók és a HR-esek munkáját. A felmérés résztvevőjeként – amennyiben adatait a kutatás végén megadja – ingyen megkapja a kutatás országos eredményei alapján készülő elemzést. Ily módon széles körű piaci benchmark információkra alapozva nyílik lehetősége szervezete jövedelmi rendszerének finomítására, átstrukturálására.

A kérdőívet ide kattintva tekintheti meg.

A kutatásban való részvétel lehetőségét meghosszabbították, január 11-ig ezen az oldalon, az oldal alján elhelyezett „Következő” gombra kattintva válaszolhat a kérdésekre.
hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo