Egyetlen magyar cég sem kerülheti ki a Brexitet

A Brexit nemcsak a briteket, hanem Európa minden cégét érinteni fogja – derült ki az Intrum Európai Fizetési Jelentéséből.

Egy vállalat pénzügyi stabilitását számos tényező sodorhatja veszélybe, ezért fontos, hogy a cégek időben azonosítsák ezeket és felkészüljenek a kihívásokra. Nem szabad szem elől téveszteni, hogy nemcsak a helyi, de a nemzetközi folyamatok is válságokhoz vezethetnek. A Brexit nemcsak a brit, hanem Európa minden cégét érinteni fogja – derült ki az Intrum Európai Fizetési Jelentéséből.

Kép: Pixabay

A legfrissebb, 2018 tavaszán készített reprezentatív felmérésben 29 európai országból 9607, köztük 450 magyar cég vett részt. Magyarországon a kis-, közép-, és nagyvállalatok fizetési szokásait vizsgálták.

A Brexit hatása a magyar cégekre

Fontos, hogy a magyar cégek tudatában legyenek annak, hogy milyen pénzügyi kockázatok fenyegetik vállalkozásukat. A pénzügyi kihívások és bizonytalanságok negatív hatással vannak a vállalatok és vállalkozások működésére, és nemcsak a helyi, hanem a nemzetközi piaci változásokat is figyelembe kell venni.

A kutatás rávilágít arra, hogy európai szinten is az egyik legnagyobb bizonytalansági faktor a Brexit alakulása, melynek hatása itthon is érezhető lesz.

Az adatok szerint ugyan többségben vannak azok a vállalkozások, akik szerint nem hoz változást a munkájukban a Brexit, de egy jelentős csoport, a megkérdezett cégek közel negyede úgy ítélte meg, hogy működésére negatív hatással lehet a brit kilépés. Ezzel szemben mindössze a cégek 6 százaléka számít arra, hogy kedvező hatással lesz munkájára a Brexit.

Svájc lehetne a példa a Brexit-megállapodáshoz
A döntéshozók leginkább egy már ismert szabályrendszeren alapuló megállapodást támogatnának, amelyek közül a legtöbben a Svájc-EU szabadkereskedelmi egyezményt tartják követendő példának a Brexit-tárgyalásoknál.
A Brexit okozta hatások a magyar vállalkozásokra nézve azért is jelentősek, mert a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2018. január-augusztusi időszakban az Egyesült Királysággal lebonyolított import termékforgalom 385,5 milliárd forint volt. Az export 808,5 milliárd forintot tett ki, ezzel az európai országok közül az Egyesült Királyság a kilencedik legfontosabb exportpartnerünk.

Hogyan lehet felkészülni?

Jelenleg még számos kérdőjel van a Brexit pontos feltételeit illetően, ezért minden vállalatnak fel kell készülni az esetleges kihívásokra. A felkészülés alapja a stabil pénzügyi helyzet kialakítása, amelynek alapfeltétele a kintlévőségek kezelése.

Az Intrum kutatási adatai szerint 10-ből 4 magyarországi vállalkozás nem tesz semmilyen óvintézkedést a nem fizető ügyfelek által okozott károk enyhítésére. Pedig a bevételek elmaradása érezhető hatással van a cégek életére: likviditási nehézségekhez, kamatterhek növekedéséhez, elbocsájtásokhoz vezethetnek.

„A nemzetközi piacokon szerzett tapasztalataink is azt bizonyítják, hogy az állandóan változó piaci környezet okozta nehézségre fel kell készülniük a cégeknek, melynek elengedhetetlen feltétele a stabil pénzügyi háttér” – hangsúlyozta Kis Annamária, az Intrum üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója. „A kintlévőségek megfelelő kezelése nélkül nem lehet stabil egy vállalat pénzügyi háttere ezért fontos, hogy a tartozásokkal szemben időben és hatékonyan lépjenek fel a cégek” – tette hozzá a szakember.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo