Az erős fogyasztói bizalom fenntartja a kiskereskedelmi forgalom növekedését

A kiskereskedelmi forgalom júniusi növekedése várható volt a bérek áprilisi jelentős megugrását és májusban is erőteljes növekedését követően. A reálbérek növekedése és a 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom a következő hónapokban folyamatosan magas szinten tarthatja a kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemét - állapították meg csütörtökön piaci elemzők a KSH júniusi kiskereskedelmi forgalomról kiadott első becslését kommentálva.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint júniusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a naptárhatástól megtisztítva 6,0 százalékkal nőtt. Az első fél évben a forgalom 4,0 százalékkal emelkedett, a naptárhatástól megtisztított mutató 3,9 százalékos növekedést jelez.

Kép:Pixabay

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek megküldött kommentárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiskereskedelmi forgalom júniusi növekedése felülmúlta a piaci várakozásokat. A naptárhatástól megtisztított növekedés üteme további gyorsulást jelentett a májusihoz képest és az adatok mintha elkezdték volna tükrözni az erős bérdinamikát és az emelkedő fogyasztói bizalmat.

Az előzetes adatok alapján a második negyedévben a kiskereskedelem bővülése mind éves, mind negyedéves összevetésben dinamikusabb volt, mint az első negyedévben. A jó adatok egyértelműen felfelé mutató kockázatot jelentenek a második negyedévre várt 3,5 százalékos GDP-növekedést illetően - közölte.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: a kiskereskedelmi forgalom júniusi gyorsulása várható volt a bérek áprilisi jelentős megugrását és májusban is erőteljes növekedését követően. A második negyedévben mind éves, mind negyedéves alapon gyorsult a kiskereskedelmi forgalom, így erőteljesebben járulhatott hozzá a GDP negyedéves növekedéséhez.

Véleménye szerint az idén a várhatóan 10 százalék feletti reálbér növekedés, az előző hónapokban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom és a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése a következő hónapokban tartósan magas szinten tarthatja a kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemét. A Takarékbank idén 4,5-5 százalékos növekedésre számít a kiskereskedelemben.

A háztartások azonban nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani. 2010 óta 22,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom - jegyezte meg a Takarékbank elemzője.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemző arra mutatott rá, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedésében változatlanul a nem élelmiszerek közé sorolt tartós fogyasztási cikkeké a főszerep.

A bizalmi tőke nem kívülről jön!
A kölcsönös bizalom a cég sikerének egyik legfontosabb építőköve lehet, legyen szó akár az alkalmazottakról, akár az üzlettársakról. A bizalom kötőanyaga a szervezetnek, minősége alakítja az egyes részek közötti együttműködést. Ha megfelelő mértékben kialakul, csökkenti a működési kockázatot, növeli a hatékonyságot. Azonban még a legjobb vezetőknek is tanulniuk kell bízni és bizalmat építeni.
Hozzátette: a jövőben még a forint erősödése is szerepet kaphat, miután az elmúlt hetekben bekövetkezett forinterősödés az importból származó termékek beszerzési árára kedvező hatással van. Így az online és csomagküldő boltok forgalma is emelkedhet a következő időszakban, és mint Németh Dávid hozzátette, nemcsak a magyar, hanem a külföldi netes boltok forgalmát is növelheti az erősebb forint.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is úgy ítélte meg, hogy kiskereskedelmi forgalom első fél évi növekedési üteme az év végéig megmarad, sőt kismértékben még erősödhet is. A forgalom növekedését segítette a reálbérek dinamikus emelkedése, illetve az is, hogy a vásárlási kedv fokozatosan erősödik, amit a különböző fogyasztói bizalmi mutatók is tükröznek.

Az első fél éves kiskereskedelmi adatok megerősítik az Erste Bank várakozását, hogy a belső kereslet erősödése idén is fontos eleme lesz a GDP növekedésének, amelynek ütemét 3,7 százalékra prognosztizálják az év egésztét tekintve.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo