"Az áfát úgy ahogy van, meg kellene szüntetni"

Olyan mértékűek az áfacsalások, hogy azokat csak az áfa megszüntetésével lehet hatékonyan orvosolni – mondta az Adó Online-nak Vámosi-Nagy Szabolcs. Ez azonban csak uniós szinten elképzelhető, köztes megoldásként a jelenlegi áfakulcs mérséklését, a fordított áfa kiterjesztését tartja indokoltnak a szakértő.

Az áfacsalások elképesztő, akár ezermilliárdos mértéket is megüthetnek, a teljes feketegazdaság hat-hét ezer milliárdra tehető - Kép: SXC

Hat-hétezer milliárd forintnyi eltitkolt jövedelem lehet a magyar gazdaságban, ezen belül az áfacsalások mértéke az ezermilliárd forintot is elérheti Vámosi-Nagy Szabolcs szerint. Az Ernst&Young adószakértője szerint az áfát, úgy ahogy van, meg kellene szüntetni. „A hozzáadott érték alapú áfa elméletileg szép, tiszta  rendszer, de mindenütt rengeteg a visszaélés, és a hatóságok csak kullognak a csalók után. Tehát az elvi tisztaság és a gyakorlati visszaélési lehetőség nem áll arányban egymással. Nem lehet minden ügylet mellé adórevizort vagy rendőrt állítani. A rendszer magában hordozza a csalást: az áfabevallások az ügylet utáni hónap 20-án, vagy a következő negyedévben érkeznek be a magyar nyilvántartásba; még negyed év, amíg bekerülnek a nemzetközibe. Mire ott elkezdik nézegetni a bevallást, a csaló cég régen eltűnt. Ha a csalások ilyen mértékűek, akkor le kell vonni a következtetést: nem a hozzáadott érték típusú adóztatást kell a forgalmi adónál alkalmazni. Szerintem az Egyesült Államokban mindezt átlátták, és ezért nem vezettek be hozzáadott érték típusú adóztatást” – vélte Vámosi-Nagy az Adó Online-nak adott interjújában. A szakértő szerint a jelenlegi rendszert azonban a teljes Európai Unióban meg kellene változtatni. „Csak úgy lehet, mert az áfa az unió kötelező normatívája; ebből az EU nélkül nem tudunk kiszállni. Csak ezt látom megoldási lehetőségként” – hangsúlyozta az adószakértő.

Köztes megoldásként a jelenlegi áfakulcs csökkentését, illetve a fordított adózás kiterjesztését javasolta. „A sertéságazat áfájának csökkentése is ilyen irányú lépés, mert az áfacsalásnak vannak költségei: céget kell létrehozni, könyvvizsgáló kell, jogtanácsos kell. Az Ernst&Young készített egy tanulmányt, amely szerint ha 10 százalékra csökkentenék az élelmiszerek áfáját, akkor a csalások jelentős része megszűnne, mert nem érné már meg. 27 százalékos áfánál viszont nagyon megéri” – mondta a szakértő, aki szerint a fordított adózás kiterjesztésével is harcolni lehet a feketegazdaság ellen. Különösen azért lenne fontos fellépni a jelenség ellen, mert a magyar cégek többsége az áfával trükközik a legszívesebben.

Egyes ágazatokban 50 százalékos a feketegazdaság aránya

Csalások melegágya a hazai áfa rendszer?
Egyszerű módszerekkel megszüntethetők lennének az áfacsalások felismerve az áfa lényegét. Az adószakértők többek között az áfa-visszaigénylés megszüntetését, a gépi számlázás kötelezővé tételét, és a készpénz-helyettesítő fizetési módok kedvezményes áfa-kulccsal és állami kényszerrel való elterjesztését javasolják.
Az élelmiszergazdaság jelentős ágazataiban vált mára egyértelművé, hogy a fejlődés egyik meghatározó gátja a piacból magának mind nagyobb szeletet kihasító feketegazdaság. Az európai összehasonlításban kiemelkedő mértékű, 27 százalékos áfakulcs mellett, az adó egy részét vagy egészét eltitkoló, azt be nem fizető vállalkozások olyan mértékű piaci előnyhöz jutnak, amivel a legálisan működő cégek, termelők képtelenek versenyezni. Egyes ágazatokban a szakmai konszenzus már 30 és 50 százalék közé teszi a feketén forgalomba került termékek nagyságát. Különösen jelentős a különböző formájú áfacsalás mellett értékesített termékek mennyisége a sertés- és baromfihús, a zöldség-gyümölcs, a tej, a cukor, a liszt, az étolaj és a péksütemények piacán. (Nem csak a nagyobb cégek trükköznek az adóval: a kisvállalkozók sem szeretnek számlát adni.)

A húsiparban az elmúlt év vállalati kudarcairól szóló hírek az eseményeket csak felületesen szemlélők számára is egyértelműen jelezték, hogy súlyos problémák jellemzik az ágazatot, amelyek nem magyarázhatók mással, mint a feketegazdaság drasztikus térnyerésével.

Ezért is üdvözölte a szakma azokat a kormányzati, illetve kormánypárti nyilatkozatokat, amelyek a sertéshúsok esetében az 5 százalékos áfa 2014-es bevezetését kezdeményezték. (Az áfacsökkentést szeptember elején lengette be a kormány.)

 A fordított adózás már a gyakorlatban is működik

A fordított adózás 2006-tól működik a hulladékértékesítésben, és több éve az építőiparban, ahol jellemző probléma volt, hogy az alvállalkozók nagy késedelemmel vagy soha nem kapták meg az általuk elvégzett tevékenység utáni ellenértéket, ugyanakkor kötelesek voltak az áfát megfizetni. A fordított adózás ezt a terhet a megrendelőre hárítja, így az alvállalkozónak nem kell megfinanszíroznia az adó összegét. Az államháztartás számára is kedvező a fordított adózás, mert megszűnik annak a lehetősége is, hogy a megrendelő fővállalkozó levonja az áfát anélkül, hogy azt alvállalkozó partnere befizette volna.

A mezőgazdaságban tavaly kétéves időszakra a fő gabonafélék, olajos magvak esetében vezették be a fordított adózást. A hatálya alá tartozó mezőgazdasági termék értékesítőjének, valamint az ilyen termék beszerzőjének a szabályozás által érintett ügyletekről az áfa bevallásában adatot kell szolgáltatnia. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Vancsura József arról számolt be egy hónappal az intézkedés bevezetése után, hogy a fordított áfa hatására gyakorlatilag eltűntek a készpénzzel fizető vevők a táblák széléről. Így érzékelhetően nagyobb lett a legális forgalom a gabonapiacon. Ezzel pedig mind a legális szférában tevékenykedő gazdálkodók, mind az államkassza nyert. Raskó György agrárszakember szerint a bevezetés után az is megszűnik, hogy ténylegesen meg nem valósult exportra hivatkozva visszaigényeljék a be nem fizetett áfát.

Ezt jelenti a cégeknek a gyakorlatban a fordított adózás
Mostantól az EU-tagállamok egyszerűbben kezdeményezhetik a fordított adózás kibővítését, és gyorsabb az elbírálás is. A Piac&Profit szakértője elmondja, mit jelent ez a vállalkozásoknak a gyakorlatban.
Tavaly napirenden volt, hogy a sertéságazatot is bevonják a fordított adózásba. A sertéstenyésztők viszont tiltakoztak az intézkedés ellen, miután így folyamatos áfa-visszaigénylőkké váltak volna – nekik a beszerzéseik után áfát kell fizetniük, náluk viszont nem jelentkezett volna áfa –, ily módon 60–80 napig ők hiteleznének az államnak, ami a likviditásukat jelentősen rontaná. Az Európai Bizottság nem engedélyezte ezt a lehetőséget, ugyanis az unió irányelve szerint végfogyasztásra szánt termékeknél nem lehet a fordított áfázást alkalmazni.

Azért nem csodafegyver

Habár a fordított adózás előnyei vitathatatlanok, vannak hátulütői is: további területekre csak uniós engedéllyel lehetne kiterjeszteni és – bár számos tagállam már jelezte arra vonatkozó szándékát, hogy újabb területeket, tevékenységeket vonna a fordított adózás hatálya alá – várhatóan még sokáig kell várni, hogy a fordított adózás általános érvényűvé váljon.

Nyári Zsolt, a MAZARS szenior adómenedzsere szerint egy másik gyakori ellenérv a fordított adózás kiterjesztése ellen, hogy ideiglenesen csökkentené az áfarendszer költségvetést fenntartó hatását. A fordított adózás ezenkívül pontosabb adózási ismereteket is követel, mert az alkalmazására kijelölt speciális területek beazonosítása nem mindig egyszerű feladat. „Általános probléma a fordított adózással érintett termékkör vagy szolgáltatás beazonosítása, illetve a pontatlan beazonosításból adódó kockázatok kivédése. Ha ugyanis ez nem sikerül, akkor az adóhatóság adóhiányt állapíthat meg a hibás félnél” – magyarázta Nyári Zsolt. Példaként említette, hogy nem mindig egyértelmű, hogy a földmunka vagy a kertépítés esetén alkalmazandó-e a fordított adózás.

Ha az eladó tévesen alkalmazza a fordított adózást, akkor azért büntetik meg, mert nem számolt fel áfát. Ha pedig az eladó áfásan számláz, bár fordítottan, áfa nélkül kellett volna, akkor a vevő azért büntethető, mert olyan áfát vont le, amelyet az eladónak – ha az ügylet fordított áfás – nem kellett volna felszámítania.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo