Adózás 2019: ellehetetlenülhet a cafeteriarendszer

Az elmúlt években a sorozatos törvényváltozások ellenére is felértékelődött a cafeteria szerepe a munkáltatók szemében: a szorító munkaerőpiaci helyzet következtében mind fontosabb eszköznek tekintik a béren kívüli juttatásokat a dolgozók megtartásában.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Király Ágnes, okleveles adószakértő, a Top Cafeteria ügyvezető igazgatója, az elmúlt évtizedekben végigkísérte a béren kívüli juttatások sorsát, most úgy véli, az Országgyűlés elé benyújtott adótörvény módosítások a jelenlegi formájukban végleg ellehetetlenítik a cafeteria motivációs jellegét.

Itt olvashatja összefoglalónkat a jelenleg ismert módosításokról!

Király Ágnes

Elterjedőben vannak/voltak azok a juttatások, amelyek a dolgozók napi  megélhetését segítik. A nemrégiben az Országgyűlés elé benyújtott törvénytervezet azonban ezeket a juttatásokat kivenné a kedvezményes adózás hatálya alól. Véleményed szerint ez azzal jár majd, hogy több cég veszi ki ezeket a juttatási körből? Vagy a szorongató munkaerőhiány miatt lenyelik a pluszköltségeket?

– A munkáltatók jelenleg több olyan juttatást nyújthatnak a munkavállalóiknak, amelyek nem csak személy szerint a dolgozónak, hanem a családjának is támogatást jelent. Ezek közé tartozik a lakáshitel támogatás vagy az albérlet térítése, de ide sorolhatjuk az iskolakezdési támogatást, az egészségbiztosítást és az egészségpénztárat is. A beterjesztett adótörvény módosítási javaslat azonban nem azt jelenti, hogy egyes juttatásoknak magasabb lesz az adója, hanem azt, hogy megszűnnek az adótörvényben mind a nevesített, mind a nem nevesített juttatási formák, úgy az adómentesek, mint a magasabb adó alá tartozók. A tervezet szerint a jelenlegi juttatási körből csak a SZÉP kártya és az óvoda, bölcsőde támogatása maradna meg. Ezzel gyakorlatilag a cafeteriarendszer, mint olyan, a vállalkozások tömegénél ellehetetlenül. Ha a munkavállalók nem kérik a SZÉP Kártyát az eddigi juttatásaik helyett, a munkáltató nehéz helyzetbe kerül. Hogy a munkaerőhiány hatására esetleg milyen összeget kompenzálnak munkabérként, ezt nehéz megjósolni, de az valószínűtlen, hogy nettó értéken tudják tartani a dolgozók jövedelmét. Ehhez a cafeteria keret 130-180 százalékát kellene plusz bérköltségként biztosítani.

Ha a tervezet a jelenleg ismert formában valósul meg, milyen hatással lesz a cafeteria alkalmazására a kkv-k körében?

– A kkv-k eddig is kevésbé alkalmaztak komplex cafeteria rendszert, szűkebb juttatási körből válogattak, elsősorban a kedvező adózású és az egyszerűbb formákat preferálták. Sokan közülük viszont a jövedelmek legalizálására használták a juttatásokat, ami mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára megnyugtató helyzetet teremtett, és az állam adóbevételeit is növelte. A tervezett változás nagy eséllyel visszafordítja ezt a folyamatot, ami véleményem szerint mindenkinek káros. A kkv-k költségviselő képessége viszont még kevésbé teszi lehetővé, hogy a minimálbér emelkedésével járó béremelések mellett a juttatások béresítését is bevállalják. Reményeink szerint a jogalkotók is mérlegelik ezeket a szempontokat, és a végleges döntésig még módosítják a jogszabálytervezetet.

Az interjú a Piac & Profit hamarosan megjelenő számában olvasható! Keresse az újságárusoknál!

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo