hirdetés

Ideje felfogni végre: a távmunkáé a jövő

Részmunkaidő, táv- vagy otthon végezhető munkák – mindegyik nagy segítség lehet a kisgyermekes szülőknek, vagy a családnak segíteni akaró nagyszülőknek. Egyben persze nagy könnyebbség a cégeknek és a magyar gazdaságnak is. Az utóbbi években egyre inkább élnek a hazai munkáltatók is ezzel a máshol már jól ismert és használt lehetőséggel, de az elterjedéshez a cégvezetők és a dolgozók hozzáállásán is változtatni kellene.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép:Fotolia

Az elmúlt 30 évben a legfejlettebb piacgazdaságokban megtört a napi nyolc órás, heti ötnapos, rögzített helyen és időben végzett munka egyeduralma. A fizetett foglalkoztatásnak számos alternatív formája alakult ki, a szakzsargon e körbe sorolja a részmunkaidőt, a rugalmas munkaidő-beosztást, az otthoni és a távmunkát, a vállalkozási szerződéssel végzett munkát, sőt esetenként még az önfoglalkoztatást is.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom számára készített felmérés azt próbálta feltárni, miért akad el a részmunkaidő kezdeményezés itthon és még néhány államban, holott igény lenne rá. Miközben ugyanis Magyarország, Bulgáriával együtt, sereghajtó az európai államok sorában a maga 5-6 százalékos részmunkaidős foglalkoztatásával, addig a másik véglet, Hollandia, 38-40 százalékban alkalmazza azt; az európai átlag 20 százalék. (Pedig a rugalmas foglalkoztatásnak komoly előnyei vannak!)

A részfoglalkoztatásnak van árnyoldala is, amikor valaki nem a valós foglalkoztatásnak megfelelően van bejelentve. Vagyis nyolc vagy még több órában van foglalkoztatva, de kevesebbre jelentették be. Ez kedvezőbbnek tűnhet a munkavállalónak, mert adómentesen több pénzhez juthat, ám a nyugdíjhoz szükséges éveket tekintve csak fél időnek számít és kevesebb nyugdíj jár majd érte később - közölte a Hirado.hu.

„A munkaadók és a munkavállalók véleménye alapján az elutasítás legfőbb oka az információhiány és a visszaélésektől való félelem, pedig lehetőség lenne. Ez a forma egyébként a legjobban a 2-3 gyermeket nevelő, családban élő, magasabb iskolai végzettségű nők körében a legkeresettebb” – számolt be az eredményekről Lerf Andrea, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kutatásvezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. (A műsor felvétele itt meghallgatható!)

Hogyan költöztessük haza az irodát?
Az irodában minden adott a munkavégzéshez, de mi a helyzet, ha a munkahely hozzánk költözik, és távmunkában dolgozunk? Szakértők szerint célszerű lenne elválasztanunk az otthoni munkahelyünket a lakótértől, de ezt sokszor nehezíti, hogy a magyar lakások kicsik, és sok munkavállaló még mindig papíralapon végzi a munkahelyi dokumentumkezelést. A cégek is segíthetnének a dolgozóknak egy otthoni „csomag” összeállításában.
Lenne rá igény

Joó Kinga, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese szerint Európa-szerte egyre fontosabb a részmunkaidő lehetőségeinek megvizsgálása. A magyar gazdaság már rászorul a részmunkaidős dolgozókra és a visszajelzések alapján például a nagycsaládosok körében is lenne rá igény. Úgy vélte, az igény és a gazdasági szükségszerűség azért nem találkozik, mert történelmileg nincs akkora hagyománya a részfoglalkoztatásnak, mint például Hollandiában, ahol már a ’70es, ’80-as évek óta elérhető ez a fajta munkafelfogás.

„Itthon még ki kell alakulnia, amihez olyan ösztönzők, pozitív példák és biztonsági keretek megteremtése szükséges, elsősorban a kormányzat, másodsorban a munkáltatók részéről, hogy a munkavállalónak legyen kedve elmennie részmunkaidőben dolgozni” – magyarázta. Fontos lenne az is – folytatta Joó Kinga, hogy a részmunkaidő ne egy kényszerválasztásnak számítson, a keresetek pedig olyan mértékűek legyenek, amelyekkel a munkavállaló nem azt érzi, hogy szegénységi faktort jelent számára.

Lerf Andrea szerint az effajta munkavállalás során a kulcsszó a bizalom. Vagyis hogyan lehet olyan munkaköri kultúrát vagy légkört kialakítani, amelyben egyrészt a munkaadó megbízik a munkavállalóban, másrészt legalább olyan hatékonyan elvégzi a munkáját, mint ha egy irodában ülne. Nem mindenki alkalmas erre, megfelelő mentalitás és speciális hozzáállás kell hozzá. "Hozzáértő vezetőre is szükség van, illetve normális munkahelyi kultúrára. Ez lesz a jövő, így a cégeknek muszáj ebbe az irányba elmozdulniuk" – húzta alá.

Bizalom nélkül a távmunka sem megy
A távmunkával járó előnyöket a munkavállalók után a munkáltatók is egyre többen ismerik fel. A kisebb irodatérrel és kevesebb energiafogyasztással járó spórolási lehetőségek mellett az otthoni munkavégzés lehetőségére plusz juttatásként tekintenek a dolgozók – ez különösen igaz az X és Y generáció tagjaira.
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo