A cég és a dolgozó is nyer az adománnyal

Tavaly összesen 6 milliárd forintnyi önkéntes nyugdíjpénztári befizetéssel támogatták dolgozóikat a felelős munkáltatók – derült ki az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár értékelőjéből. Egy év alatt több mint 84 százalékkal emelkedett munkáltatói hozzájárulásokon felül adható adományok összege. A vállalatok körében nem csak az adó- és költségelőnyök miatt, de a munkavállalók lojalitásának és pénzügyi tudatosságának növelése érdekében is hasznos ez a béren kívüli juttatás.

A hazai munkáltatók közül sokan felismerték, hogy ha hozzájárulnak dolgozóik hosszú távú nyugdíjcélú megtakarításaihoz, azzal nem csak a cafeteria juttatások elemeit bővítik, hanem munkavállalóik lojalitását is növelhetik. Ezt jól mutatja, hogy az elmúlt három évben emelkedtek a munkáltatók által folyósított – eseti és rendszeres – nyugdíjcélú megtakarítások – derült ki az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár közleméynéből.

Kedvező szabályozás

A 2016. január 1-én hatályba lépett adójogszabálynak köszönhetően, a személyi jövedelemadó 1 százalékos csökkentésével idén még kedvezőbben adható a munkavállalói hozzájárulás. Az alkalmazottaktól átvállalt nyugdíjpénztári tagdíjat a munkáltató költségként számolhatja el, ahol a juttatás 1,19-szerese után 15%-os személyi jövedelemadót és kedvezményes 14%-os EHO-t kell megfizetnie, amennyiben a hozzájárulás nem haladja meg a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér 50%-át. A kedvezményes adózás évi 200.000 Ft összeghatárig érvényes.

Kép:Fotolia

„Látható, hogy az emberek elkezdtek tudatosan készülni a nyugdíjas éveikre. Megértették, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, napi anyagi gondoktól mentes hétköznapokat tudjanak teremteni. Örömmel tapasztaljuk,, hogy a munkáltatók részéről is megvan a törekvés, hogy ne csak az azonnal elkölthető juttatásokat biztosítsák munkavállalóik részére. A munkáltatóknak felelősségük van a dolgozóik iránt, az időskori anyagi biztonság elősegítésén túl, küldetésük van a pénzügyi kultúra, a pénzügyi alapismeretek átadásában” – értékelte Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

Motivációs eszköznek sem utolsó

A munkáltatók alkalmi juttatások révén is gondoskodhatnak, motiválhatják munkavállalóikat adomány segítségével. Optimalizált juttatási csomag kialakítását teszi lehetővé ez a forma: nincs adófizetési kötelezettsége a vállalatnak. A munkáltató az adományt költségként (egyéb személyi jellegű ráfordítás) elszámolhatja. Az adomány a pénztártagság egészének, vagy az alapszabályban meghatározott tagsági körnek nyújtható. Az adomány a kulcsemberek motivációjának, megtartásának, a dolgozók elégedettségének, elkötelezettségük növelésének egyik hatékony eszköze lehet.

Adományt lehet nyújtani eseti jelleggel, vagy rendszeresen is. Az adományok növekvő népszerűségét jól mutatja, hogy a tavalyi évben összesen közel 440 millió forinttal jutalmazták a munkáltatók kiemelkedő munkavállalóikat, ez pedig több mint a korábbi három évben folyósított adományok összege. A jóváírt adomány összege a munkavállaló egyéb jövedelmének minősül, amelynek 78 százaléka után 15% SZJA és 27% EHO fizetési kötelezettsége keletkezik. Emellett a kapott összeg 20 százaléka (egyénileg teljesített tagdíjjal együtt legfeljebb évi 150 000Ft) önkéntes pénztári számlára adó-visszatérítés formájában igényelhető az adóhatóságtól.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo