hirdetés

Nagy biznisz van az adatelemzésben

Az adatelemzést (Data and Analytics) tartják a jövő első számú üzletének a technológiai szektor vezetői. Az adatmenedzsment üzletág előretörését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy tavaly még csak a válaszadók 33 százaléka jelölte meg a jövő egyik legfőbb IT-húzóágazatként, idén viszont már 51 százalékuk említette a várhatóan legtöbb bevételt generáló tevékenységek között.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Nagy üzletet látnak az adatelemzésben a cégvezetők – Kép: Pixabay

Elképesztő előretörés előtt áll az adatelemzés és -bányászat a technológiai szektorban – derül ki abból a felmérésből, amelyet a KPMG készített száz nagy technológiai vállalat vezetőjének megkérdezésével. A Big Datában rejlő lehetőségeket forradalminak érzik a cégvezetők: ennek eredménye, hogy míg két évvel ezelőtt 19 százalékuk és még tavaly is csak 33 százalékuk említette a következő évek legnagyobb bevételt generáló IT-ágazatai között az adatelemzést, idén már 51 százalékuk sorolta ebbe a kategóriába ezt a tevékenységet. Ezzel a szektor elhódította a vezető szerepet a tavaly még messze előtte járó felhő- és mobilszolgáltatásoktól. (Ezt már az év elején megjósoltuk.)

„Az adatelemzés, amellett, hogy hatalmas távlatokat nyit a csillagászat, a genetika, a meteorológia vagy akár a járványügyi elemzések területén, az üzleti világ számára is eddig megvalósíthatatlan lehetőségeket hordoz magában” – hangsúlyozza Kórász Tamás, a KPMG informatikai tanácsadási igazgatója. A kiskereskedelemben a minden eddiginél pontosabb fogyási előrejelzések a logisztikai költségek jelentős csökkenését okozták, és lehetővé vált a keresleti-kínálati viszonyokhoz igazodó dinamikus árazás is. Az energiaszektorban izgalmas távlatokat kínál az okos mérők elterjedése és a belőlük érkező fogyasztási adatok részletes elemzése. Az állam is felismerte az adatelemzésben rejlő lehetőségeket, jó példa erre az online pénztárgépek bevezetése és a belőlük nyert adatok kockázatalapú elemzése. (Öt év múlva a vállalatunkra sem ismerünk rá.)

Az adatelemzés előretörése nem jelenti azt, hogy a várhatóan legtöbb bevételt generáló ágazatok listáját tavaly 38-38 százalékkal vezető cloud- és mobilszolgáltatások vonzereje elkopott volna a szektor vezetőinek szemében, ezek említési gyakorisága ugyanis 40, illetve 41 százalékra emelkedett a várhatóan legnagyobb bevételt generáló ágazatok között. A lista élmezőnyének ilyen sűrűsödése és az említési gyakoriságok egyidejű növekedése pozitív szektorális várakozásokat mutat.

Nagy adat, nagy lehetőség
Felértékelődhetnek a következő években az úgynevezett nagy adatban, big datában rejlő lehetőségek, a cégek nyolcvan százaléka úgy véli, akár már középtávon profitálhat az eddig feldolgozatlan komplex adatmennyiségből.
A pozitív hangulat a feltörekvő szektorok számára is kedvező. Ezek közül különösen figyelemre méltó az „Internet of Things”, ami alatt azt értjük, hogy az emberek kezében levő okostelefonok és más mobileszközök segítségével olyan tárgyak és szolgáltatások válhatnak internetalapúvá, amilyenekről eddig álmodni sem mertünk. Lakásunk fűtése, otthoni kedvencünk etetője távolról vezérelhetővé válik, az interneten nyomon követhetjük a nekünk szánt csomag útját, de az sincs messze, hogy szenzorok jelezzék a gépkocsi navigációjának, hogy hol van szabad parkoló úti célunkhoz legközelebb. A pozitív hangulatra jellemző, hogy jelentősen, 16-ról 28 százalékra nőtt azoknak a száma is, akik húzóágazatként említik az IT-biztonsági szolgáltatást.

A cégvezetők különösen az Egyesült Államokban optimisták: a technológiai szektor szempontjából az USA-t 81 százalékuk sorolta az első három legjobban növekvő piac közé. Ebben a rangsorban a második helyet Kína érte el 47 százalékkal, a harmadik helyre pedig az Egyesült Királyság került 42 százalékkal.

Aki a fejlődésben lemarad, az a rostán is kiesik
„A virágzó világpiacon akár öt komputerre is lehet kereslet” – mondta Thomas Watson, az IBM egyik vezetője 1943-ban, és még Bill Gates is úgy vélte, „640 kilobájt mindenki számára elég lesz”. Tévedtek, de a tévedéseik rámutatnak a technológiai fejlődés kiszámíthatatlanságára. És minél gyorsabb az evolúció, annál veszélyesebb, ha valaki nem tartja a lépést.
hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo