Ipar 4.0: tanuljunk mintagyáraktól

Ingyen, a digitális transzformációt már végrehajtott gyárak segítségével készítik fel a 4.0-s ipari megoldások bevezetésére a kkv-kat az Ipar 4.0 Mintagyárak programban. Az IFKA és az IVSZ közös projektjének célja, hogy a magyar beszállítók megfeleljenek a multinacionális megrendelők egyre növekvő igényeinek.

Az előző cikkben bemutatott Modern Vállalkozások Programhoz hasonlóan az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt célja a feldolgozóiparban működő hazai mikro-, kis-, és középvállalkozások digitális transzformációjának elősegítése, az Ipar 4.0 termelési rendszereinek technológiai, ipari automatizálási, vezérlési stb. megoldások iránti nyitottságának fokozása, fejlettségi szintjük felmérése és növelése.

Ipar 4.0: kkv-k is elkezdhetik
Az ipar 4.0-ról szóló cikksorozatunkban azt mutatjuk be, hogyan érdemes a kkv-knak bevezetni az újfajta gyártási technológiákat. Az első részben az átállást támogató Modern Vállalkozások Programját mutatjuk be.
„A nyugati civilizáció eddig három ipari forradalmat élt meg, a gőzgépek, szerelőszalagok és az automatizáció után most egy teljesen új, negyedik ipari forradalom zajlik” – fogalmaz a projekt szervezőinek közleménye. „A legújabb ipari forradalom arról szól, hogy a fizikai gépek és tárgyak egy információs hálózatba kapcsolódnak, a reálgazdaság egyetlen hatalmas, intelligens információs rendszerbe integrálódik. Nem csupán a technológia térhódításáról van szó, hanem az üzleti folyamatok paradigmaváltásáról is.”

Öt mintagyár

A 2,35 Milliárd forint állami forrásból elindult Mintagyárak program célja, hogy a kkv-kat felkészítse a digitális megoldások bevezetésére. Ezt konkrét példák segítségével teszik: a regisztráló cégvezetők 5 olyan gyár működését ismerhetik meg, amelyek okosgyár-minősítést szereztek a projekt szervezőitől (ELTEC Holding Kft., Roto Elzett Certa Kft.,  Festo AM Kft., Continental Automotive Kft., Macher Zrt.). Emellett a BME I épületében működő Technológiai Központban is workshopokon, képzéseken vehetnek részt. Az oktatási programot sikeresen teljesítő kkv-k ingyenesen biztosított Ipar 4.0 tervezésben jártas tanácsadókkal készíthetik el részletes beruházási és projekttervüket.

Az ipar eddigi forradalmai Forrás: ipar4.hu

„A program célcsoportjai azon feldolgozóipari kkv-k, akik az ún. „konvergencia régióban” – tehát Budapesten és Pest megyén kívül – működnek. Tehát a hármas feltétel: KKV (mikro, kis, vagy közép) státusz, „C” TEÁOR főcsoport alá tartozó bejegyzett tevékenység, ezen tevékenységet konvergencia régióban végző székhely vagy telephely” – mondta a Piac&Profitnak Katona László, a program Munkacsoportvezetője és Iparfejlesztési tanácsadója.

„Az ipar4.hu weblapon bármely cég regisztrálhat, a regisztráció folyamatában ezen feltételeket ellenőrizzük. Amely cégek nem felelnek meg a feltételeknek szűkített módon vehetnek részt a programban: használhatják a weblapunkat (híreket, információkat gyűjthetnek onnan) és részt vehetnek az eseti jelleggel megrendezett nyílt bemutatóinkon.”

Mennyire érett a gyára?

A Mintagyárak kiemelt projekt egyik fő előnye, hogy a cégek ellenőrizhetik saját „ipar 4.0-érettségüket”. „A projektelőkészítés során létrehoztunk egy négylépcsős érettségi modellt, amelynek szintjei az „alapszint”, a „belépő szint”, a „megvalósító szint” és a „kiválósági szint”, Ipar 4.0 tekintetében” – mondta Katona László.

„Szintén a projektelőkészítés szakaszában végeztünk egy előzetes felmérést, amely során kaptunk már részinformációkat arról, hogy nagyjából hol helyezkedhetnek el általánosságban a hazai kkv-k ebben a modellben.” Mind mondta, általában a magyar kkv-k digitális érettségéről pontos képet csak akkor fognak látni, amikor a pályázatban részt vevő cégek nagyobb, országos tekintetben is reprezentatív számban eljutnak abba a szakaszba, ahol a modellhez tartozó részletes helyszíni felmérést elvégzik. "Az eddigi tapasztalataink alapján azt gondoljuk, hogy a kkv-k az alap és a belépő szint környékén lehetnek nagyobb számban – a valós kép azonban csak a program második felében fog kikristályosodni."

A Mintagyárak program során az érintett gyárakban a résztvevők összesen 14 különböző technológiát ismerhetnek meg. Ezek között vannak például az egymást támogató és autonóm robotok, a kiterjesztett valóság (a hagyományos kamerák és a virtuális valóság kombinációja), a Big Data megoldások, azaz a nagy mennyiségű adat feldolgozása, elemzése, következtetések levonása, visszacsatolás a gyártás és minőségbiztosítás területén. Fontos, a hasonló megoldásokat lehetővé tevő technológia még a dolgok internete.

fotó: Flickr/Ars Electronica Center

„Az internet of things, magyarul a „dolgok internete” azt jelenti, hogy egyre több olyan használati tárgyunk van, ami internetelérési funkcióval rendelkezik” – mondta Katona László. „Ma már nemcsak az asztali számítógépek, laptopok és az okostelefonok, hanem az autók, háztartási készülékek, ipari gépek is képesek az internetre csatlakozni és azon keresztül más eszközökkel összekapcsolódni. Okostelefonnal távolról tudjuk szabályozni a lakás fűtését / hűtését, kinyitni az autónkat, ha elhagytuk a kulcsot vagy új paraméterezést tudunk letölteni a hegesztő készülékünkre – ezt mind a dolgok internete segítségével érjük el. Természetesen mindezen képességek mögött apró, a tárgyainkba beépített számítógépek, modemek, áramforrások valamint hatalmas mögöttes internet infrastruktúra állnak, amelyek ezen funkcionalitásokat lehetővé teszik.”

Növekvő megrendelői igények

A program nem titkolt célja, hogy a magyar kkv-k teljesíteni tudják a nemzetközi nagyvállalatok egyre változó megrendeléseit. „Ahhoz, hogy a hazai kkv-k sikerrel pályázzanak beszállítói szerepre a nemzetközi nagyvállalatoknál, alapfeltétel, hogy képesek legyenek a náluk már a mindennapi gyakorlat részét képező digitális technológiákhoz csatlakozni. Minél magasabb Ipar 4.0 érettségi szinten áll egy beszállító, annál nagyobb eséllyel felelhet meg az egyre inkább a digitalizálódó termelést előtérbe helyező multinacionális cégek elvárásainak” – írják.

Emellett a Mintagyárak-projekt egy ennél is nagyobb kormányzati stratégia része, amelynek célja, hogy Magyarország legyen az az EU-tagállam, ahol a bruttó nemzeti összterméken belül a legnagyobb szeletet az ipari adja. Ehhez – már csak a növekvő munkaerőhiány miatt is – szükség lenne arra is, hogy a meglévő gyárak teljesítménye növekedjen, kevesebb hibával, holt idővel, elpazarolt alapanyaggal dolgozzanak.

„Azon cégek, amelyek sikeresen teljesítik a programunk mérföldköveit, tanulnak az ott bemutatott jó gyakorlatokból és magukévá teszik azt a szemléletet és tudást, amely alkalmazása elengedhetetlen napjaink gyárainak és üzemeinek a versenyben maradásához biztos, hogy a saját versenyképességük biztosítása mellett hozzá fognak járulni ezen nemzeti cél eléréséhez is” – mondta Katona László.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo