Hova tegyük az adatokat?

A vállalkozásoknak gondoskodnia kell róla, hogy az adatai – a hivatalos papíroktól az ügyféladatokig – nyomon követhetőek, visszakereshetőek és legalább két, különböző helyen fellelhetőek legyenek. Célszerű elektronikusan is tárolni őket, a kérdés, hogy hol és milyen eszközön.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az információs társadalom egyik legnagyobb lehetősége és egyben egyik legnagyobb problémája is az elképesztő mennyiségű információ. Mára minden cégnél átláthatatlan mennyiségű adat halmozódik fel, amit biztonságosan és használható formában tárolni kell valahol. (Arról most nem is beszélünk, hogy micsoda eredményekkel kecsegtetne, ha a kisebb cégek is elkezdenék használni ezeket az adatokat ahelyett, hogy csak ülnek rajtuk...)

Kép:Pixabay

Felhőre fel!
Hazánkban a kis- és középvállalatoknak még alig 3 százaléka használ valamilyen felhő-alapú szolgáltatást. Ezt a szakértők az óvatosság mellett a hiányos informatikai ismeretekkel magyarázzák.
Pedig a szolgáltatásként igénybe vett adattárolás egyik nagy előnye - a biztonság mellett - éppen az, hogy így az adatokat birtokló cégnek nem kell foglalkoznia a technológiai fejlődés, a változó platformok és lehetőségek követésével, hiszen erről a szolgáltató gondoskodik. A korlátlan bővíthetőségi is fontos előny - akár órák alatt is növelhető a tárhely, ha szükség van rá.
A biztonság azonban itt is kulcskérdés. Van 7 tippünk hozzá!
Ráadásul az sem elég, ha egyszer valahol elmentettük - akkor biztonságosnak tűnő módon - az adatokat. Amit hosszú távon meg kell őriznünk - például adóbevallások, szerződések - ott arról is gondoskodni kell, hogy elektronikus formában is olvashatóak maradjanak. Ez pedig nem is olyan egyszerű. A hosszú távú tárolás csak az állandó adatkonvertálással érhető el, a szakértők ugyanis azzal számolnak, hogy ötévente jelennek majd meg újabb adattároló formátumok. Legkésőbb 30 év múlva a mai operációs rendszerek a szemetesbe kerülnek. Az információk lejátszása, amelyeket nem másoltunk át időben aktuális formátumokba, csak nagyon nehezen lesz lehetséges.

A tároló eszközök kiválasztásánál fontos szempont az adattömeg mérete is, amit biztonságba szeretnénk helyezni, illetve a külső tároló eszköz kapacitása is. Amennyiben sok adatot szeretnénk menteni, válassznk CD-ROM-ot, DVD-ROM-ot vagy külső merevlemezt.Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy bizonyos tároló eszközök, mint pl. a CD-k és DVD-k nem írhatók felül a végtelenségig. Egy idő után ezeket  az eszközöket ki kell cserélnünk. Ha archiválni szeretnénk adatbázisainkat, gondolni kell a tároló eszközök élettartamára is. A legmodernebb adattároló eszközöknek még nincs akkora múltja, hogy meg lehetne ítélni a tartósságukat, miközben a DVD-k tartósságát 100 évre becsülik a hozzáértők. Jelenleg...

Néhány jó tanács, ha magunk archiválunk:

  1. Az adatokat időről-időre vizsgáljuk át, hogy a meglevő szoftverrel még olvashatóak-e.
  2. A fájlokat másoljuk át, és a meglévő szoftver segítségével újabb adatformátumba mentsük le.
  3. Teremtsünk optimális tárolási feltételeket:száraz, hűvös napfénytől védett helyen tartsunk  több másolatot más-más helyen. (Vagy vegyünk igénybe külső szolgáltatót erre a célra.)
  4. Ne felejtsük el felcímkézni a dokumentációt! Ha most még emlékszünk is, hogy melyik lemezen mi van, biztosan nem fogunk a végtelenségig!
Hogyan spóroljunk adatot?
A probléma hamarosan már nem a nagy adatmennyiség kezelése lesz, hanem hogy hogyan tartsuk optimálisan alacsonyan a munkánkhoz szükséges adatmennyiséget. A mobilitás és a felhő alapú megoldások mellett a számítástechnika egyik legtöbbet hangoztatott kifejezése az utóbbi években a big data, vagyis a felhalmozódó hatalmas adatmennyiség. Ennek alapos kielemzése üzleti előnyhöz juttathatja azokat, akik ügyesen használják ki az adódó lehetőséget. Miközben szakemberek ezrei dolgoznak a megoldáson, hogyan lehetne minél értékesebb információkat kinyerni a hatalmas adatbázisokból, egy alapvető és nagyon riasztó mellékhatással nem számolnak: az erőforrások szűkösségével. Érdemes tehát ezen a területen is racionalizálni - adunk hozzá néhány tippet!
 

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo