Sok lakásvásárlót érint: változtak az energetikai tanúsítványok szabályai

Jön a hideg idő és fel kell tekerni a fűtést. Emiatt is aktuális a november 1-jén hatályba lépett új kormányrendelet, amely az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló kormányrendeletet módosítja és az energiahatékonyság jegyében változtatja meg az energetikai tanúsítvány részletszabályait, ezzel megcélozva a hazai lakásállomány formálását. A Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda jogászai, dr. Krüpl László és dr. Magyar Viktória foglalják össze milyen könnyebbségeket, és szigorításokat vezet be az új jogszabály, és mire érdemes különös figyelmet szentelni.

A vevői és bérlői oldalon megjelenő tudatosságot segíti az energetikai tanúsítvány egyszerűsödő, közérthetőbb tartalma is. A felhasználóbarát tanúsítvány egyfajta arculati módosulást is jelent. Ezen túl, a jövőben nem csak az egész épület, hanem akár egyes épületszerkezeti elemek vagy a fűtés, világítás energiahatékonysága is egyszerűbben feltárható, illetve részletes, időszakokra bontott felújítási és korszerűsítési javaslatot is rögzít.

Új szigorítások

A 2023. november 1. után kiállított energetikai tanúsítványok érvényességi ideje rövidebb, nem 10, hanem legfeljebb 5 évig lesznek érvényesek. Továbbá, a hatálybalépést megelőzően kiállított tanúsítványok a módosított rendelkezések hatálybalépését követően, csak 60 napig, azaz 2023. január 2. napjáig lesznek érvényesek és felhasználhatóak. Aki éppen szerződéses tárgyalást folytat, és ingaltanértékesítést vagy bérbeadást tervez, annak érdemes az energetikai tanúsítvány beszerzését erre figyelemmel megtervezni, akár a szerződésmegkötését követő időpontra időzíteni, elkerülve ezzel a nem várt költségeket.

Az energetikai osztályok részbeni megváltozását is bevezeti az új szabályozás, azonban továbbra is 12 energiaihatékonysági kategóriát különböztetünk meg. A skála eltolódik és részben átalakul hiszen már nem AA++- tól JJ-ig terjedő skálán kerülnek értékelésre az ingatlanok, hanem A+++-tól I-ig, amelyen a I jelenti a legrosszabb kategóriát. Mit jelent ez szigorítást? A követelmény értékeknél 76 kWh/M2/év az elérendő szint, valamint az épületek (önálló rendeltetési egységek) fajlagos széndioxid kibocsátása is csökken 20 kWh/M2/évre.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo