Az ehhez nagyon közel álló haszonkulcs (az angol nyelvben markup), azt mutatja meg, hogy egy vállalkozás mennyi nyereséget (hasznot) tesz rá egy termék vagy szolgáltatás bekerülési (beszerzési, előállítási) árára. Ez egy százalékos arány, amely kifejezi, hogy a bekerülési árhoz képest mekkora nyereséget realizál a cég az eladási áron. A számításnál úgyanúgy az eladási és a beszerzési ár különbségét veszik, de itt a nevező a bekerülési ár lesz. A haszonkulcs tehát a bekerülési árhoz viszonyított nyereséget, az árrés viszont az eladási áron belüli nyereség arányát mutatja.
Bár az infláció toleranciasávon belül tartása minden egyes európai országban (és a világ más országaira is ez jellemző) a jegybankok feladata, a politikai következmények miatt a kormányzat is érdekelt legalább az alapvető élelmiszerek áremelkedésének a csökkentésében.
2025 márciusának közepétől hazánkban a legalább 1 milliárd forintos éves bevétellel rendelkező kiskereskedelmi egységek esetében 10 százalékban korlátozzák 30 alapvető élelmiszer-kategória esetében az árrést. Ezen tíz százalékponton belül kell kigazdálkodniuk a kereskedőknek az olyan működési költségeiket, mint például az eladóknak fizetett bér, vagy az üzletek rezsi jellegű kiadásai. A szabályozás szerint a korlátozás megszegése 500 ezer és 5 millió forint közötti büntetést von maga után, súlyos vagy ismétlődő megsértés esetén pedig az üzlet ideiglenes bezárását. A 30 alapvető élelmiszer-kategória forgalmazásából esetlegesen tapasztalható veszteségek más termékekre való áthárításával szemben is, amennyiben az indokolt lesz, fel fog lépni a kormányzat.