A különböző fagykárok eltérő hatásokat okoznak
Az áprilisi fagyok a Kárpát-medencére jellemzőek, ahol az északi hideg levegő könnyebben beáramlik a gyengülő passzátszelek miatt. A fagyok két típusát különböztetjük meg: a kisugárzási fagyokat, amelyek jellemzően derült, szélcsendes éjszakákon, a talajszint közelében jelentkeznek, és rövid ideig tartanak. Emellett vannak a szállított fagyokat, amikor északi eredetű, hideg levegő áramlik be a térségbe, és akár 8–10 órán keresztül is fagypont alatti hőmérséklet uralkodik.
Az idei áprilisi lehűlés egyértelműen az utóbbi, szállított fagy típusába tartozott. Több egymást követő éjszaka, országszerte tartósan fagypont alá csökkent a hőmérséklet, különösen a gyümölcsösöket és a tavaszi vetésű növényeket sújtva. A legnagyobb károkat a 2025. április 7-én és 8-án éjszaka mért hőmérsékleti mélypontok okozták – Magyarország gyümölcstermő területének több mint kétharmadát érintették ezek a fagykárok.
Fotó: Depositphotos
„Az április eleji hideg éjszakákon volt, ahol -8 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet. Ez a jelenség részben a globális éghajlatváltozással is összefüggésbe hozható” – mondta Tölgyfa József növényvédelmi szakmérnök, a Vitafer Hungária Kft. szaktanácsadója, aki kiemelte: bár tavasszal a fagyok nem szokatlanok Magyarországon, az idei éjszakai mínuszok komoly károkat okozhattak.
A korán virágzó gyümölcsfák a legérzékenyebbek
A fagyok elsősorban a korán virágzó gyümölcsfákat érintették – mint a kajszibarack, a cseresznye, a meggy és a szilva –, de az alma, a körte és a birs is veszélybe került. Ezek a fák érzékenyek a hidegre, virágzás idején különösen. A fagy egyetlen éjszaka alatt akár a teljes termést is elviheti.