hirdetés

Mennyire nehéz év vár Magyarországra?

Elkerülhetetlennek tűnik a visszaesés a világgazdaságban a CIB Bank elemzői szerint, viszont nem ígérkezik tartósnak, várhatóan csak néhány negyedévet érint majd. A magyar gazdaság stagnálást, esetleg minimális növekedést produkálhat 2023-ban, erőteljes – de fokozatosan enyhülő – inflációs nyomás és kissé emelkedő munkanélküliség mellett. A CIB Bank szakértőinek várakozása szerint jövőre újra érkezhetnek uniós források Magyarországra. Részben emiatt a forint erősödhet az euróval szemben, és újra elérhetőnek tűnik a 400 forint alatti árfolyam.

hirdetés

Az év eddig eltelt részében a fejlett gazdaságok meglehetősen ellenállónak bizonyultak, sőt sok helyen a harmadik negyedéves GDP-számok kellemes meglepetést okoztak. Az újranyitás lecsengése, a globális kereslet mérséklődése, a magas infláció, a vállalatokat érő költségoldali sokkok, a fiskális stimulus fokozatos visszavétele és a monetáris szigorítás azonban a következő időszakban egyre erőteljesebben fejti ki hatását, és elkerülhetetlenül átmeneti visszaesést okoz az Egyesült Államok és az euróövezet gazdasági aktivitásában is – állapították meg legfrissebb makrogazdasági kitekintésükben a CIB Bank elemzői. A visszaesés azonban az alapforgatókönyv szerint csak néhány negyedévet érint, nem kell mély, elhúzódó csökkenésre számítani a kibocsátásban. Kínában ugyanakkor a zéró-COVID politika és az ingatlanpiac problémái lefojtják a növekedést, így 2023-ban a globális gazdaság mindössze 1,5 százalék körüli mértékben nőhet. A kilátások szempontjából az elhúzódó háború energiapiacokra és beszállítói láncokra gyakorolt hatásai továbbra is kockázatot jelentenek, de a kínai járványpolitika is okozhat újból felerősödő súrlódásokat a kínálati oldalon.

A világgazdaságot tehát 2023-ban érdemben lassuló növekedés és csökkenő, de még mindig magas infláció jellemezheti annak ellenére, hogy a pénzromlás várhatóan az idei negyedik negyedévben tetőzik. Éves átlagban mind az euróövezetben, mind pedig az Egyesült Államokban jóval a jegybankok középtávú célja felett maradhat az infláció, az év vége felé azonban már megközelítheti, akár újra el is érheti a kitűzött inflációs célt. Rövid távon a jegybankok prioritása a pénzromlás – akár a reálgazdaság fékezése árán történő – letörése marad. Így a nagy jegybankok monetáris szigorítási ciklusa az év végéig biztosan folytatódik, de igen nagy eséllyel 2023 elejére is átnyúlnak a kamatemelések. Ugyanakkor a nyári-őszi erőteljes lépéseket követően decemberben már mind a Fed, mind pedig az EKB lassíthat a tempón. A Fed irányadó kamata 5 százalék körül tetőzhet, míg az EKB-nál 2,5-3 százalék közötti szinten állhat meg a szigorítási ciklus 2023 első felében.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo