hirdetés

Magyarországon nőtt a kevés rendelésállománnyal rendelkező építőipari cégek aránya

Michael Klien, a WIFO, az Euroconstruct osztrák tagintézetének elemzője szerint 2022 volt a második év az európai építőiparban, amely fellendülést hozott a pandémia kitörése után. A tavalyi 3 százalékos éves növekedési ütem azonban az építési költségek meredek emelkedése miatt jóval alacsonyabb volt, mint 2021-ben (+5,8 százalék).

hirdetés

Az osztrák építőipar számára 2022 ígéretesen indult: a WIFO év eleji felmérésében egyre több cég a rendelések kedvező alakulásáról számolt be. Viszont az év folyamán a gazdasági helyzet folyamatosan romlott. Az építőipari munkák viszonylag gyors lassulása nemcsak Ausztriában, hanem az Euroconstruct többi országában is meghatározó lett. Az országok üzleti bizalmi indexének összehasonlításából kiderül, hogy az európai építőipar elvesztette a lendületet és sok esetben optimistából pesszimistába fordult. A környező országokban, Németországban, Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban már most több a nem elegendő rendelésállománnyal rendelkező cégek aránya.

Megrendelések az európai építőiparban

Az építőipari munkák elapadásáért az építési költségek alakulását hibáztathatjuk. Az európai építőipart rövid időn belül két egymást követő költségsokk érte. 2021-ben a világjárvány utáni jelentős költségnövekedés elsősorban a váratlanul gyors gazdasági fellendülés miatt volt. A 2021/2022-es évfordulón még úgy tűnt, hogy a helyzet kisimul, és az áremelkedés is az anyaghiány enyhülésével, de 12 hónapon belül a második költségsokk is megjött az ukrán háború miatt. Ellentétben a 2021-es költségnövekedéssel, amely az ellátási lánc problémáival párosult, ezúttal a háború miatti magas energiaár volt a kiváltó tényező. Mivel sok építőanyagnak energiaigényes gyártási technológiája van, masszív áremelkedés következett. Egy WIFO elemzés szerint az olyan nyersanyagokon kívül, mint a fa vagy a bitumen, különösen érzékeny növekedés következett be az acél- és vastermékek, valamint az üzemanyagok esetében (beleértve a dízelt is). A két sokk az építési költségek kétszámjegyű növekedéséhez vezetett 2021-ben és 2022-ben.

hirdetés

Véleményvezér

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo