hirdetés

Jókora felfordulást okoz a török devizaválság

A többi feltörekvő piacot is magával rántja Törökország, a lírával együtt gyengül az euró és a forint is. Törökországban ráadásul elhúzódó válságra számíthatunk, mert nem valószínű, hogy a kormány hajlandó külső segítséget kérni.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

A hétfői korai kereskedési órákra is átterjedt az a rossz hangulat, ami pénteken kezdődött el igazán a török lírával, a török kilátásokkal kapcsolatban. A líra árfolyamát már korábban kikezdte a török cégek növekvő devizaadóssága és az USA-val kibontakozó diplomáciai konfliktus, és tovább rontott a helyzeten, amikor pénteken Donald Trump amerikai elnök bejelentette a török alumínium és acéltermékekre kivetett vám megduplázását. A török pénzügyminiszter ugyan megígérte, hogy előáll egy rendezési tervvel, amely már rövid távon is enyhíti a török líra válságát, de Erdogan elnök legutóbbi nyilatkozataiban éppen a leghatékonyabb eszköz, a radikális kamatemelés ellen foglalt állást.

Konszolidáltabb feltételek között egy ilyen helyzetbe került ország vezetése beismerné, hogy egyedül nem tud megbirkózni a nehézségekkel, és az IMF segítségét kérné. De Erdogantól ez a lépés nem várható, mivel ez a személyes hitelességét tekintve komoly veszteséggel járna.

Ütik a feltörekvő devizákat és az eurót

Nem az amerikai szankciók miatt rengett meg a török gazdaság
A jelzésértékű amerikai szankciók csak a puskaport berobbantó szikra, a török devizaválságot mélyebb strukturális problémák, elsősorban a török cégek devizahitel-válsága okozza.
Mára virradóra komolyan ütötték azoknak a feltörekvő piaci országoknak a devizáit, amelyek magánszektorában komoly mértékű adósság halmozódott fel USD-ben. A dél-afrikai rand különösen megszenvedte ezt a hangulatot, 10%-os értékvesztése volt az éjszaka, de a reggelre újra megélénkülő kereskedés ezt nagyjából korrigálta.

A török líra helyzete világszerte kihatott minden eszközosztályra, és ennek volt köszönhető, hogy a vártnál magasabb (mi több, a globális pénzügyi válság óta legmagasabb) szintről (2,4%) szóló USA-beli maginflációs jelentés ellenére is meredeken emelkedtek az USA állampapírok árfolyamai.

A G10-es devizák körében az amerikai dollár és a svájci frank egyaránt erősek maradtak, a japán jen hozzájuk képest is erősödött, az euró pedig gyengült, mivel sok európai banknak nagy állománya van a török adósságból.

A pénzügyi közvetítők még az autógyártókat is megelőzik

A jüan az új menekülővaluta

A török eseményeken és azok hatásain kívül a legfontosabb tényező, amire a devizapiacnak figyelnie kell, az a dollár/jüan árfolyam. Ha Kína engedi a USDCNY-t 7,00 fölé emelkedni – márpedig óriási a nyomás ebbe az irányba -, az újabb muníciót adna a piaci aggodalmaknak.

Az USD tehát most éppen másodhegedűs a jen mögött, de likviditás szempontjából a dollár egy igen jelentős biztonsági menedék, ha a kockázatok nőnek. De arról sem szabad elfeledkezni, hogy a frissen kijött, a vártnál magasabb 2,4%-os maginflációs értéket teljesen figyelmen kívül hagyta a piac, és emiatt a teljes hozamgörbén csökkentek a hozamok.

Az euróval most gyakorlatilag úgy kereskednek, mint egy magas kockázatú devizával, és ez érthető is a török adósságnak nagyban kitett EU-beli bankok miatt. De azért ez a típusú kockázat nem rendszerszintű problémából ered, ezért teret kell adni annak a lehetőségnek, hogy az efféle aggodalmak túlzottak. Másrészről viszont kijelenthetjük, hogy az EU politikailag felkészületlen egy mini válság kezelésére is, és azt sem tudni, hogy mit lép az Európai Központi Bank. Az olasz kamatfelárak mindenesetre újból nőni kezdtek.

Az angol font éppen jobban teljesít az eurónál, mivel az Egyesült Királyság kitettsége kisebb Törökország felé. Ha Törökországgal kapcsolatban megnyugszanak a kedélyek, az EURGBP irányát újra a Brexit határozza meg.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo