Infláció: 20 százalékkal drágultak a külföldi utazások

A júniusi 3,1 százalékról júliusban 3,4 százalékra ugrott az infláció. A maginfláció ugyanakkor stabilnak mondható. A K&H vezető elemzője szerint az idei átlagos infláció 2,8 százalék körül lehet.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Gyorsult az infláció. Júliusban 3,4 százalékkal emelkedtek az árak éves összevetésben, szemben a júniusi 3,1, valamint a májusi 2,8 százalékos növekedéssel. Havi infláció pedig 0,3 százalékos volt. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője elmondta, hogy az éves infláció gyorsulására számítani lehetett az alacsony bázis miatt. Júliusban az üzemanyagok tovább drágultak, más energiahordozók, például a palackos gáz ára is nőtt.

Három és fél százalékkal nőttek a fogyasztói árak
A fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak júliusban, mint egy évvel korábban, júniushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,3 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
Németh Dávid a havi adatokat értékelve elmondta: a külföldi utazások jelentős mértékben, közel 20 százalékkal drágultak. A járművek ára közel 2 százalékkal, ezen belül az új személyautók ára több mint 3 százalékkal emelkedett júniushoz képest. A külföldi utazások és a járművek drágulásában szerepe lehet a gyengébb forintnak is. A forint árfolyama azért  fontos, mert a ruházati termékek ára ugyan mérséklődött júliusban havi összevetésben, de ez a szezonális kiárusítások miatt volt és azért, mert ezeket a termékeket még erősebb forintárfolyamon szerezték be a kereskedők. „A kérdés, hogy gyengébb forint az új, nyár végén, ősz elején boltokba kerülő kollekciók árára milyen hatással lesz. Ez felfelé mutató kockázatot jelent” – tette hozzá a K&H elemzője.

A szakember hozzátette, hogy  a változékony élelmiszer-, energia- és üzemanyagárak, valamint a hatósági árak nélkül számolt maginfláció kedvezőbben alakult és továbbra is stabilnak mondható: júliusban 2,4 százalékos volt. Németh Dávid szerint decemberben 3,4 százalék körüli inflációra lehet számítani, az éves átlagos infláció pedig 2,8 százalék körül lehet. 2019-ben pedig 3 százalék felett lehet a mutató.

A magas üzemanyagárak hatása

Az ING gyorselemzése szerint az előző hónaphoz hasonlóan a fogyasztói árak gyorsulása egy nagy tételhez vezethető vissza. Az üzemanyagok ára az előző év azonos időszakához képest 17,8 százalékkal növekedett, ami újabb gyorsulás az előző hónaphoz képest. Az élelmiszerek csoportjában az európai trendekkel ellentétben az infláció némiképp gyorsult, 3,6 százalékra. A maginfláció annak ellenére is változatlan maradt, hogy a tartós fogyasztási cikkek esetében csupán 0,1 százalékos áresést mért a KSH, szemben a júniusi 1,1 százalékos csökkenéssel. Ez tehát a másik tétel, ami érdemben magyarázza a 0,3 százalékpontos emelkedést a headline mutatóban. Mindemellett a szolgáltatások áremelkedésének 1,6 százalékon maradó mutatója továbbra sem utal erős mögöttes inflációs nyomásra.

Előre tekintve a következő hónapokban a bázishatás miatt az infláció némiképp mérséklődhet, de továbbra is a 3 százalékos cél felett alakulhat. Az idei év egészét tekintve átlagosan 2,8 százalékos inflációt prognosztizálunk.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo