A spárga a sípok színe szerint négy típusba sorolható: fehér, lila, lilászöld és zöld. Ha akkor szedik le, amikor még ki sem bújt a földből, akkor a színe még fehér, de ha már kibukkant, napfény hatására lilássá válik. A zöld spárgát akkor takarítják be, amikor már a teljes hajtás a föld felett van és a napsütés élénk zöldre festette. Laza homokos, humuszban gazdag talajban nő leginkább, innen a legegyszerűbb betakarítani nedvdús hajtásait. A friss spárga áprilistól kezdve egészen június végéig kapható, míg konzervként egész évben elérhető.
A spárga iránti kereslet európai uniós és hazai szinten is emelkedő tendenciát mutat, ami többek között az egészségügyi trendeknek és a fogyasztói tudatosságnak köszönhető. Az egészség és a jóllét iránti növekvő figyelem miatt a fogyasztók keresik a kalóriaszegény, magas rosttartalmú és antioxidánsokban gazdag élelmiszereket, mint amilyen a spárga. A fogyasztók egyre inkább tisztában vannak a spárga táplálkozási előnyeivel, beleértve a vitamin- és ásványianyag-tartalmát, ami hozzájárul a népszerűségéhez.
Ugyanakkor míg korábban szinte kizárólag friss spárgával találkozhatott a vásárló a boltokban, a kényelem és a feldolgozott termékek iránti igény emelkedésével ma már egyre több konzerv és fagyasztott spárgatermék kerül a polcokra, de nő a kereslet a savanyított és pácolt spárga iránt is. A fogyasztók egyre inkább érdeklődnek a szeletelt, mosott és főzésre kész spárgaformátumok iránt, ami a kényelmes élelmiszer-elkészítés iránti növekvő igényt tükrözi