Bizakodó hangulat a magyar gazdaságban

A hazai gazdasági folyamatok kedvező irányú változását jelzi, hogy két év után ismét meghaladja az 50 pontot a Magyar Fejlesztési Bank vállalati felmérésen alapuló konjunktúramutatójának értéke. A pozitív fordulat hátterében az ugrásszerűen emelkedő beruházási kedv áll, de a külső források bevonásával kapcsolatban továbbra is kivárás jellemzi a hazai vállalkozói szférát. A makrogazdasági index viszont kétéves mélypontra süllyedt, az idei első félévre a gazdaság lassuló ütemű visszaesését jelzi. A kkv-szektor az export és az adózás terén lát pozitívumokat.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Fejlesztési Bank 2013 tavaszán nyolcadik alkalommal végezte el rendszeresen ismétlődő vállalati felmérését, amelynek célja, hogy átfogó képet adjon a magyarországi vállalatokat érintő legfontosabb makrogazdasági és piaci trendekről, a cégek forrásszerzési és beruházási igényeiről, a vállalatok  jövőre vonatkozó terveiről és korlátairól.

Gazdasági környezet: borús kilátások

A felmérésben a makrogazdasági feltételek romlását tapasztaló cégek aránya kétéves mélypontra süllyedt az elmúlt egy évben: 57,3 százalékuk a helyzet romlását tapasztalta, ami 2011 tavasza óta a legalacsonyabb érték, de a mutató még mindig meghaladja az 50 százalékot. Az index mérsékelt emelkedéséhez (+0,8 pont) elsősorban az elmúlt egy év folyamatainak a korábbihoz képest kedvezőbb értékelése járult hozzá, a jelenlegi helyzet és a kilátások megítélése viszont gyakorlatilag nem változott az őszi felméréshez viszonyítva.

A jelenlegi gazdasági helyzet megítélése

A cégek több mint háromnegyede a jelenlegi működési környezetet kedvezőtlennek ítéli meg. A 2012. tavaszi 0,9 és az őszi 0,8 százalék után már csak átlagosan 0,6 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak. Az inflációs várakozások jelentősen süllyedtek: a 2012. tavaszi 6,1 és az őszi 6 százalék után már csak átlagosan 4,9 százalékkal kalkulálnak. A makrogazdasági index alakulása alapján 2013 tavaszán a magyar gazdaság lassuló éves szintű visszaesése, illetve stagnálása várható.

A belső piac talán túljutott a mélyponton

Ugyanakkor a vállalatok valamennyi működési környezetet befolyásoló tényező változását kedvezőbbnek értékelték. Javult a belföldi kereslet és a munkaerő-költségek alakulásának megítélése, a finanszírozási környezetben pedig  a tavaly őszi, az adózás területén pedig a tavaszi helyzethez képest tapasztaltak leginkább pozitív elmozdulást.

A vállalat működési környezetét befolyásoló makrogazdasági tényezők elmúlt egyéves változásának értékelése* az egyes méretkategóriákban

A vállalatok relatív többségének (44,8 százalék) csökkent az üzemi eredménye az elmúlt egy évben, s több mint egyharmaduk a következő 12 hónapban is csökkenést vár. Elsősorban a mikro- és kisvállalati, illetve az ipari szegmensnek romlott a belföldi pozíciója. Ugyanakkor a belföldi értékesítés bővülését váró cégek aránya az MFB-indikátor nyolcéves történetében elsőször haladta meg a következő egy évben visszaeső hazai eladásokkal számolókét.

Az elmúlt 12 hónap során a cégek több mint 30 százaléka növelte belföldi értékesítési árait, a következő egy évben azonban már kevesebb mint minden negyedik megkérdezett tervez áremelést.

A külföldi értékesítéssel kapcsolatos várakozások a 2011. őszi szintre emelkedtek, elsősorban az EU-n kívüli piacokon aktív vállalatok bizakodók. Legnagyobb arányban az ipari szektorban, valamint a közép- és nagyvállalati szegmensben várják az export bővülését. A vállalatok többségének (51,6 százalék) nem változott a külföldi piaci pozíciója, a mikro-, kis- és középvállalatok nagyobb arányban tapasztaltak kedvező irányú változást, mint a nagyvállalatok.

Finanszírozás: a helyzet változatlan

A finanszírozási index –0,1 pontos értéke is kifejezi, hogy e téren a helyzet változatlan. A hitelfelvételi körülményeket valamelyest jobbra, míg saját finanszírozási helyzetüket rosszabbra értékelték a cégek. Továbbra is majdnem minden harmadik csak külső forrásból képes fedezni a működését. Ugyanakkor a forrásbevonási kedvre továbbra is a kivárás a jellemző: a forrásbevonást biztosan tervező, illetve nem tervező cégek aránya is valamelyest nőtt.

Vállalatok finanszírozási helyzete az egyes méretkategóriákban

Az árfolyam alakulását leszámítva a hitelfelvételt befolyásoló valamennyi tényezőt a fél évvel ezelőttinél pozitívabbnak ítéltek meg a cégek. A kamatcsökkentési ciklus hatása érezhető abban, hogy a kamatok egyéves változásának megítélése javult a legnagyobb mértékben.

A bankok hitelnyújtási hajlandóságának megítélése is pozitív irányban változott. A kkv-szegmensben csökkent a legkritikusabb finanszírozási helyzetben lévők aránya, a mikro- és nagyvállalatok körében viszont emelkedett. A legkisebb cégek továbbra is elzárkóznak a külső finanszírozás igénybevételétől, a leghatározottabb forrásbevonási szándék a nagyvállalati körben tapasztalható.

A következő12 hónapban külső forrás bevonását tervező vállalatok aránya az egyes méretkategóriákban

Beruházási kedv: rekordszinten

A beruházási index 17,6 pontos emelkedéssel rekordszintre ugrott, elsősorban a beruházási szándék jelentős erősödése eredményeképpen: az MFB-indikátor történetében eddig nem látott szintre – 50 százalékra – nőtt a fejlesztést biztosan tervező cégek aránya, ugyanakkor soha nem volt ilyen alacsony a beruházást határozottan elutasítók hányada. Elsősorban a szolgáltató szektor áll e mögött, itt a beruházást biztosan tervezők aránya 11,3 százalékponttal emelkedett, az ipari szektorban 7,2, az agráriumban pedig 0,8 százalékpont ez a mutató.

Mindez összhangban van azzal, hogy a kapacitásfelesleggel küzdő cégek aránya 50 százalék alá süllyedt. A fejlesztési hajtóerőkön belül elsősorban a külső és belső piacok várható bővülésének és a bevételek növekedésének szerepe erősödött, de változatlanul az erős piaci verseny és a korábban elmaradt fejlesztések jelentik a legerősebb beruházási ösztönzőt.

A vállalatok kapacitáskihasználtsága az egyes méretkategóriákban

A legnagyobb beruházási aktivitás továbbra is a közép- és nagyvállalati szegmensben várható, de jelentős javulás tapasztalható a kisebb cégek körében is: a mikro- és kisvállalkozások esetében 20,7, illetve 9,2 százalékponttal nőtt a következő 12 hónapban a biztosan, illetve valószínűleg fejlesztést végrehajtó cégek aránya.

A kkv-k számára a belső kereslet várható bővülése, a bevételek növekedése és az erős piaci verseny jelent erősebb ösztönzőt, míg a nagyvállalatok körében az előírásoknak való megfelelés.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo