Elengedhetetlen, hogy a tervekbe a munkafolyamatokat támogató kollégákat is beavassuk, hogy ennek megfelelően alakíthassák erőforrásaikat, tájékoztathassák csapatukat és a szabadnapokat is ehhez igazíthassák. A vállalkozásfejlesztő szakember szerint minden a tervezésen és a kommunikáción múlik.
„Nagyon sok jó példát láthatunk a legnagyobbaktól arra, hogy valójában kevés 100 százalékban szezonális „üzlet” van, ügyes fogásokkal szinte minden eladható az év minden részében. Gondoljunk a Coca-Colára, mely régen kifejezetten nyári slágertermék volt, ma már Mikuláskor is szembejön velünk. Ugyanígy alakult a jégkrémpiac is: habár az értékesítés továbbra is a meleg napokon szökik a csúcsra, a filmekben és reklámokban látható, örömükben-bánatukban, télen-nyáron fagylaltot kanalazó szereplőknek köszönhetően már a hidegebb időben is szívesen fogyasztjuk” – teszi hozzá Avidor András.
Finom trükkökkel motiválhatjuk a munkavállalókat
A nyári hónapok talán legnagyobb kérdése és kihívása, hogy a kitűzött üzleti célok mellé tudjuk-e állítani a jó időre és szabadnapokra ácsingózó kollégákat, akik saját bevallásuk szerint ilyenkor a szokásos koncentrációs képességeik alig felét tudják fenntartani. A szakértők szerint a szabályok szigorítása és a túlterhelés ilyenkor egyáltalán nem segít, inkább egyensúlyt kell teremteni abban, hogy legjobb tudásuk szerint elvégezzék a feladatokat, miközben a munkakörülmények alkalmazkodnak a nyári meleghez. Lazábbak lehetnek például a home office-szabályok ebben az időszakban és akár többnapos otthoni munkavégzést is engedélyezhetünk, miközben hetente értékeljük az egyes projektek haladását. A személyes meetingeket kihelyezhetjük a szabadba vagy közös ebédeket szervezhetünk, melyek a statisztikák szerint ilyenkor amúgy is hosszabbra nyúlnak a szokottnál. Ha toborzási céljaink vannak, érdemes lehet gyakornoki programot indítanunk a nyárra és kihasználni az esetleges üresjáratokat a betanításra.