Hova kerül a paksi radioaktív-hulladék?

A paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbítása és új blokkok építése új feladatok elé állítja a Radioaktív Hulladékkezelő (RHK) Nonprofit Kft.-t, ezért az atomerőmű, a tudományos intézmények és a hatóság közreműködésével új hulladékelhelyezési programot dolgoznak ki; egyebek között erről beszéltek az RHK képviselői a Baranya megyei Bodán szombaton.

A Radioaktív Hulladékkezelő Nonprofit Kft. hatodik alkalommal rendezte meg az ismeretterjesztő jellegű Tájoló Napot a Nyugat-mecseki Társadalmi Információs Társulással (NYMTIT) Bodán, a nagy aktivitású hulladék tárolójának tervezett helyszínén. A rendezvény arra szolgál, hogy a helyiek minél többet tudjanak meg az ország radioaktívhulladék-kezelési programjáról - mondta Kovács Győző, Boda polgármestere, a NYMTIT elnöke.

A Tájoló Nap sajtótájékoztatóján Hegyháti József, az RHK Kft. ügyvezetője elmondta, hogy megkezdődött egy új hulladékelhelyezési program kidolgozása. Ezt egyrészt a hazai nukleáris energiatermelést érintő döntések indokolják: az atomerőmű üzemidejének húsz évvel történő meghosszabbítása és a tervezett kapacitásbővítés. E lépések következtében megnő majd a keletkező hulladék és a kiégett kazetták mennyisége. Az ügyvezető hozzátette, hogy a hulladékkezelési program újragondolását a technológiai fejlődés is befolyásolja.  Egyre többen gondolják úgy, hogy a kiégett üzemanyag nem hulladék, hanem újrahasznosítható anyag" - fogalmazott, hozzátéve, hogy maga is így vélekedik. Mindezek tükrében féltucatnyi lehetőséget vizsgálnak, köztük az újrahasznosítást vagy az Oroszországba történő visszaszállítást is - tette hozzá.

Még ellenőrzik, hogy megfelelő-e a terület

Az eredeti elképzelés szerint 2047-re épült volna meg Bodán az atomerőmű nagyaktivitású hulladékait befogadó tároló, de az üzemidő-növelés ezt a határidőt is kitolhatja. A létesítményre - bármi történik is a kiégett fűtőelemekkel - azonban szükség van, mivel el kell helyezni a leszerelési hulladékokat is - mutatott rá a kft. vezetője.

A RHK Kft. feladatai közül a Bátaapátiban épülő kis és közepes aktivitású hulladékokat befogadó tároló élvez előnyt, és ez jövőre is így lesz, a bodai programban utána várható előrelépés - mondta Hegyháti József az MTI-nek. Idén még két úgynevezett sekélyfúrást végeznek, amely igazolhatja, hogy az itteni kőzet megfelelő a tároló befogadására.

Boda környékén már az 1990-es években folytak kutatások egy nagy aktivitású hulladéktároló létesítésének lehetőségéről. A szakemberek az ott található kőzetet - aeurolitot - találták a legalkalmasabbnak a további vizsgálatokra.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo