Az Európai Bizottság Brüsszelben úgy döntött, a különleges magyar gyümölcs ezzel egy szűk körű -mintegy ezer élelmiszert magában foglaló- termékcsoportba kerül, a tagországok uniós védelmet élvező más hagyományos árucikkei közé. Ezek nevét vagy földrajzi megjelölését más nem használhatja.
Ódor Ferenc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye abaúji térségének fideszes országgyűlési képviselője az MTI-től tudta meg a hírt. A gönci barack régóta jellemzi a térséget, elsősorban az ebből készült pálinka, de a lekvár is, a helyiek közül sokan foglalkoznak termelésével. "Ez a mostani elismerés vélhetően azt is jelentheti, még a gönci barack még elismertebb lesz az unióban, a régióban" - tette hozzá az országgyűlési képviselő.
Göncön és térségében mintegy 200 hektáron termelnek kajszibarackot a gazdák, optimális esetben hektáronként 70-80 mázsát szednek le a fákról, a termés többsége konzervgyárakba, illetve piacra kerül, a többiből pálinka készül.