hirdetés

Zöld utat mutattak a Szigetközben

"Zöld utat mutatunk!" címmel lezajlott a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület és az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. környezeti tudatosság növelését célzó, szemléletformáló roadshowja, mely 17 helyszínt érintett. Mivel a lakosságon belül az iskolás korosztály tájékoztatása kiemelten fontos célkitűzés, a rendezvénysorozat keretében 17 szigetközi általános és középiskolában tartottak másfél órás szemléletformáló foglalkozásokat. A játékos, de informatív oktatóprogramok mellett ugyanezen helyszíneken rendezték meg az újrahasznosított anyagból készült termékeket bemutató kiállításokat.
hirdetés

A hazánk nyugati kapujának is nevezett szigetközi térség központi célkitűzése a megfelelő hulladékkezelés elérése, az elszórt, elhagyott hulladéklerakók felszámolása, valamint a szelektív hulladékgyűjtés feltételeinek megteremtése. Egyes településeken már megvalósult a különböző anyagfajták fogadására alkalmas hulladékudvarok kialakítása (pl. Darnózseli), máshol folyamatban van a kialakításuk (Dunaremete, Kisbodak és Püski közösen pályázott hulladékudvar kiépítésére és terveztette meg a létesítményt).

Mindemellett Levél, Dunaszentpál, Dunakiliti és további települések is tervbe vették hulladékudvarok kialakítását a közeljövőben. A települések a tervezést jellemzően saját erőből, a kivitelezést pályázati pénzből tervezik finanszírozni. Annak ellenére, hogy számos lehetősége van a lakosságnak a hulladék megfelelő elhelyezésére, még mindig akadnak nagy számban olyanok, akik ettől eltérően, környezetszennyező és tájképrontó módon igyekeznek megszabadulni hulladékuktól, azaz különböző helyeken, zöldfelületeken, erdőkben, vízparton, utak mentén elszórják, lerakják.

Mivel a lakosságon belül az iskolás korosztály tájékoztatása kiemelten fontos célkitűzés, a rendezvénysorozat keretében 17 szigetközi általános és középiskolában tartanak másfél órás szemléletformáló foglalkozásokat. A játékos, de informatív oktatóprogramok mellett ugyanezen helyszíneken mutatják be az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. Zöld utat mutatunk! című, újrahasznosított anyagból készült termékeket bemutató kiállítását. A program a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében a "Felső-szigetközi települések és Somorja közös hulladékmentesítése" című projektben valósul meg.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo