Kemény a tél: 100 ezer tonna sót szórtak szét az országban

2010. február 12. péntek - 18:38 / MTI
  •    

A havazás által a leginkább érintett dunántúli régióba megérkezett az a sószállítmány, amely a szokatlanul kemény tél miatt vészesen megcsappant készletek pótlására szolgál - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs menedzsere.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint üzemmérnökségeik a legfrissebb adatok alapján a síkosságmentesítő anyagok közül kalcium-kloridból 375 ezer liter oldattal és 203 tonna granulátummal, továbbá 8500 tonna sóval rendelkeznek, s érdesítő anyagból (kőzúzalék, homok) is mindenhol maradt még raktáron. Ezek a készletek azonban jócskán pótlásra szorulnak, mivel a szokásosnál sokkal több só fogy az ország 30 ezer kilométeres közúthálózatán.

Átlagosan 70 ezer tonna fogy

Egy szokványosnak mondható télen országszerte 70 ezer tonna sót juttatnak ki az utakra. (Egy átlagos télen 15-20 csapadékos, szórást igénylő nap van, és az átlaghőmérséklet nem hidegebb, mint mínusz 8 Celsius fok). Ezzel szemben ebben a szezonban eddig már 100 ezer tonna só fogyott és az időjárástól függően tavaszig akár még harmadával is nőhet e mennyiség. Emiatt a szükséges tartaléknál kevesebb maradt a társaság egyes üzemmérnökségein, ezért a közelmúltban intézkedtek a hiányzó mennyiségek beszerzéséről.

A készletek pótlását
nehezíti és drágítja, hogy az utóbbi egy hónapban Európa legtöbb országában több hó esett a szokásosnál, ezért utánrendeléssel igyekszik sóhoz jutni Nagy-Britanniától Romániáig szinte az egész kontinens. Ennek következtében az árak január eleje óta másfélszeresre-kétszeresre emelkedtek és a szállítás olykor késedelmes – közölte a kommunikációs menedzser.