Hiába volt igazuk, a ház elúszott

2018. augusztus 10. péntek - 09:09 / piacesprofit.hu
  •    

Egy nagy bank számítógép rendszerének hibája miatt vesztette el házát 625 amerikai család. A károsultak perelnek, de nem kapnak annyit, amennyi pótolná veszteségüket.

Sajátos körülmények miatt veszítették el otthonukat amerikaiak százai. Házukat, a helyi gyakorlatnak megfelelően, hosszú lejáratú, jelzáloggal terhelt hitelre vásárolták. Voltak azután nem kevesen, akik anyagi körülményeik változása miatt kérték hitelük átütemezését. A kérés nem rendkívüli, annak általában – ha az adóst fizetőképesnek tekintik – eleget tesznek a bankok.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Ezek a kérelmezők is minden további nélkül megkapták volna az átütemezést – ha a Wells Fargo bankház számítógépes rendszere megfelelően működik. Ám az nem működött megfelelően, a rendszer tévesen rossz adósnak minősítette a kárvallottakat.

Hitelből venne lakást? Még idén érdemes belevágni
Bőven van még tér növekedésre a lakáspiacon, így – ha csak a nem üt be egy újabb gazdasági válság – a lakáshitel-állomány is bővülni fog a K&H szerint. Ma a befektetési célú lakásvásárlásra felvett hitel egy éven belül megtérülhet, de már nem sokáig, hiszen ahogy egyre több hitelt veszünk fel, hamarosan a hiteldíjak emelkedésére lehet számítani.

Következésképp nem kaptak további hitelt és részben már kifizetett házukat kényszer-árverésre bocsátották. Másokat nem is értesítettek arról, hogy gond van a hitelükkel, így nem is tudtak lépni – majd egyszeriben kitették őket házukból.

Az érintetteknek a bank (amely elismerte hibáját) kártérítést fizet, ám összesen csak 8 millió dollárt fordít erre. Ami azt jelenti, hogy a kártérítések összege nem pótolja a veszteséget, amelyet az ügyfelek elszenvedtek.

(Forrás: Stern)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.