Globális felhívás az élelmiszer-pazarlás ellen

Megújította elköteleződését az élelmiszerpazarlás és -veszteség elleni harc mellett José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója. Az ENSZ jelenleg zajló Közgyűlésének egy magas rangú rendezvénye foglalkozott az élelmiszer-pazarlással, az éhezés felszámolásához vezető út egy alapkövével.

Magyar Péter lenne jobb a gödörben lévő magyar gazdaságnak vagy Orbán Viktor?
Nem lesz baj abból, hogy a nyugdíjmegtakarításokat ingatlancélra is el lehet költeni?
Online Klasszis Klub élőben Felcsuti Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2024. november 28. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

„Zéró toleranciát kell hirdetünk az élelmiszer-pazarlás és -veszteség ellen, már csak gazdasági okokból is” – mondta Graziano da Silva, hivatkozva egy tanulmányra, mely szerint egy dollár beruházással ilyen politikákba 14 dollár nyereséghez jutunk.

Az emberi fogyasztásra termelt élelmiszer harmadát sosem használják fel. A pazarlás az élelmiszer-termelés minden fázisában jellemző. A tényleges élelmiszeren túl a felhasznált munka, energia és természeti erőforrások is veszendőbe mennek, fölöslegesen növelve a káros üvegházhatású gázkibocsátásunkat.

Kép: FAO

Bevált megoldások

A FAO több módszert és megoldást használ a probléma kezelésére.

Délkelet-Ázsiában például a paradicsom 20 százaléka ment tönkre szállítás közben a helytelen csomagolás miatt. A termelők és más érintettek bevonásával 90 százalékkal tudták csökkenteni a veszteséget.

2013-ban indult útjára a FAO Save Food kezdeményezése, amely ma már mintegy 500 partner (nemzetközi szervezet, a privát szektor, civil szféra) együttműködésévé nőtte ki magát. Célja a figyelemfelhívás, az információ és jó gyakorlatok cseréje az élelmiszerpazarlás és -veszteség csökkentésére.

A FAO emellett adatokkal és elemzésekkel segíti a döntéshozókat, hogy megértsék, hol jelentkezik a probléma, és hol érdemes beavatkozni.

Évente 173 kiló ételt dobunk ki fejenként
Becslések szerint az Európai Unióban évente 88 millió tonna élelmiszert dobnak ki, ami egy főre vetítve 173 kilogrammnak felel meg. A kidobott élelmiszerek és az élelmiszer-veszteség a víz, a talaj, munkaórák, az energia és más értékes, korlátozott erőforrások pazarlását is jelenti. Az EP Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága határozott állásfoglalást akar elérni az ügyben.

Véleményvezér

Sok nagy okos már világháborút lát

Sok nagy okos már világháborút lát 

Az orosz ballisztikus rakéta bevetése egy teszt volt.
Súlyos higiéniai problémák miatt megbüntették a szekszárdi kórházat

Súlyos higiéniai problémák miatt megbüntették a szekszárdi kórházat 

A büntetés mértéke nevetséges.
Bécsben olcsóbb lakni, mint Budapesten

Bécsben olcsóbb lakni, mint Budapesten 

A jövedelemhez képest Bécsben a legolcsóbb a lakhatás egész Európában.
Obszcén szavakkal fideszes nyugdíjas kommandó fogadta Magyar Pétert a miskolci gyermekotthon előtt

Obszcén szavakkal fideszes nyugdíjas kommandó fogadta Magyar Pétert a miskolci gyermekotthon előtt 

A nyugdíjas fizetések nagyon felizgultak Magyar Péter látogatása miatt.
Elképesztő állapotokat talált Magyar Péter egy gyermekvédelmi intézményben

Elképesztő állapotokat talált Magyar Péter egy gyermekvédelmi intézményben 

Az ellenzéki vezető szerint a Fidesz propagandistákat vet be, hogy az emberek ismerhessék meg a valóságot.
Lesújtó adat a magyarok életesélyeiről

Lesújtó adat a magyarok életesélyeiről 

Az elmaradt reformok tragédiája.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo