Elszólta magát a cseh miniszterelnök?

2009. március 28. szombat - 19:49 / EUvonal
  •    

A cseh EU-elnökség cáfolja azokat az értesüléseket, melyek szerint Mirek Topolánek miniszterelnök a héten úgy utalt volna az Egyesült Államok gazdaságélénkítő csomagjára, hogy az maga „a pokolba vezető út". Az elnökség szerint a miniszterelnököt félreértelmezték. Az amerikai elnök, Barack Obama április 5-én tesz látogatást Prágába, hogy részt vegyen a transzatlanti csúcstalálkozón.

„Nem, nem mondta ezt." – szögezte le Alexandr Vondra, a miniszterelnök helyettese, a sajtótájékoztatón, melyet Topolánek európai parlamenti beszéde után tartottak szerdán. Bár Topolánek kormánya kedden megbukott a cseh parlamentben tartott bizalmi szavazáson, a kabinet ellátja a Tanács elnökségével járó feladatokat, amíg az államfő új miniszterelnököt nem jelöl, és azt meg nem választják. A cseh elnökség szóvivője elmondta, Topolánek tolmácsolást vett igénybe a beszéd alatt, ez okozhatta a félreértést.

Baklövés

A cseh elnökség honlapján közzétették a miniszterelnök beszédének összefoglalóját, ami azonban másképpen hangzik, mint az Európai Parlament strasbourgi ülésén elmondott szónoklat.
Cseh újságírók megerősítették, hogy az Európai Parlament tolmácsait nem érheti vád. Az ő tudósításuk szerint Topolánek szavai a következőképpen hangzottak: „Az Egyesült Államok pénzügyminisztere folyamatos akcióról beszél, a tavaszi tanácsülésen azonban mindnyájan egyetértettünk abban, hogy félő, hogy […] az USA újra elköveti a 30-as évek válságának kezelésében tapasztalt hibákat. Ide tartozik a túl messzire nyúló gazdaságélénkítés, a protekcionista tendenciák, a ‘Vásárolj amerikait!’ kampány, és a többi (hasonló intézkedés)." mondta a cseh miniszterelnök az EP strasbourgi ülésén. „Mindezek a lépések, ezek kombinációi és azok állandósítása, a pokolba vezető úttal egyenlők."

Nem ez az első eset, hogy Mirek Topolánek hibázik az Európai Parlament előtt. A cseh EU-elnökség prioritásainak januári bemutatásakor a miniszterelnök nagy felháborodást okozott egy kijelentésével, miszerint a Nizzai Szerződés jobb a Lisszaboni Szerződésnél. Az európai vezetők hónapok óta próbálják a tagállamokkal elfogadtatni az EU új alapszerződését.

Az Egyesült Államok hivatalnokai egyelőre nem kívántak Topolánek kijelentéseire reagálni. A Financial Times ugyanakkor uniós diplomatákat idézett, akik szerint ilyen rendkívüli mondatok Silvio Berlusconi Olaszországának elnöksége óta nem hagyták el az unió vezetéséért felelős politikusok ajkát. Az olasz miniszterelnök 2003-ban azzal okozott megrökönyödést, hogy egy német szocialista EP-képviselőt egy náci koncentrációs tábor őréhez hasonlított. A képviselő, Martin Schulz ma az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője.

EU-USA csúcstalálkozó

Soros EU-elnökként Topolánek fogja fogadni Barack Obamát, amikor az Egyesült Államok elnöke április 5-én Európába, és többek közt Prágába látogat. A találkozó egyenlő felek közti tárgyalásnak indult, ahol a partnerek a gazdasági válságtól kezdve a klímaváltozásig minden problémát együttműködve igyekeznek kezelni. Obama azonban most egy „béna kacsa" vezetőhöz érkezik, aki az euroszkeptikus Václáv Klaus kegyelmétől függ, hiszen az államfőnek van egyedül joga új miniszterelnököt kinevezni.

A találkozón minden bizonnyal szó esik majd a Cseh Köztársaságba tervezett radarállomás telepítéséról, mely rengeteg vitát generált Csehországban, a parlamenti pártok és a ársadalom véleménye is jelentősem megoszlik a kérdésben. A csehek néhány nappal a prágai csúcstalálkozó előtt, április 2-án Londonban képviselik majd az Európai Uniót; itt találkozik ugyanis a világ 20 legerősebb gazdasága, hogy választ adjanak az egyre csak gyűrűző gazdasági válság problémáira. Az unió képviselői úgy döntöttek, erősebb szabályozást fognak sürgetni, hogy uralni tudják a piac jelenleg kicsapongó részeit. Véleményük szerint ezek a hiányosságok vezettek a hitelpiac összeomlásához, amelyből a válság kialakult.

Április 3-án és 4-én ráadásul NATO csúcstalálkozóra kerül majd sor a németországi Baden-Badenben és Kehlben, illetve a franciaországi Strasbourgban, ahol Horvátország és Albánia valószínűleg meghívást kap a szövetségbe.