Az USA provokációról beszél

2009. április 05. vasárnap - 10:30 / MTI
  •    

A nemzetközi nyomásgyakorlással dacolva Észak-Korea vasárnap fellőtte nagy hatótávolságú rakétáját, amellyel állítása szerint műholdat akar a világűrbe juttatni; Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok máris élesen elítélte a történteket. 

Phenjan közölte, hogy sikeresen Föld körüli pályára állított egy műholdat. Az Egyesült Államok és a vele szövetséges viszonyban lévő Dél-Korea és Japán viszont azt gyanítja, hogy Észak-Korea magát a nagy hatótávolságú rakétát akarta kipróbálni, amely korábbi jelentések szerint képes lehet az Egyesült Államok területének – Alaszkának – az elérésére. A rakéta fellövéséről először a dél-koreai és japán média számolt be kormányzati forrásokra hivatkozva, később az Egyesült Államok és Oroszország is megerősítette.

A lövedék tokiói kormányforrások szerint áthaladt Japán felett és a Csendes-óceán felé tart. A tokiói miniszterelnöki hivatal szerint a rakétáról levált első gyorsító fokozat feltehetően a szigetország északi részétől mintegy 280 kilométerre nyugatra a Japán-tengerbe hullott, a második pedig Japán partjaitól 1270 kilométerre keletre a Csendes-óceánba zuhant.

A rakétáról levált alkatrészek a szigetországban nem okoztak sem anyagi kárt, sem személyi sérülést. A japán légvédelem tokiói közlés szerint nem tett kísérletet a rakéta lelövésére, jóllehet a Japán-tengeren rakétavédelmi rendszerrel felszerelt japán, valamint amerikai és dél-koreai hadihajók várták az indítást.

Heves tiltakozás

A rakéta fellövését a három ország máris élesen elítélte. Az amerikai külügyminisztérium provokatív lépésnek minősítette a rakétaindítást és azt ígérte, megteszi a "megfelelő lépéseket" annak érdekében, hogy megmutassák: Phenjan nem fenyegetheti büntetlenül más országok biztonságát.

Japán rendkívül sajnálatosnak mondta a rakéta fellövését és az ENSZ Biztonsági Tanácsának soron kívüli összehívását kéri. Dél-Korea pedig felelőtlen lépésnek és provokációnak minősítette északi szomszédja eljárását; egyelőre nem tudni, hogy Szöul milyen válaszlépésekre készül.