A rendszeres mozgással az agyunk is “izmosodik”

2019. május 10. péntek - 20:04 / piacesprofit.hu
  •    

Már egy félórás fizikai edzés pozitívan befolyásolhatja agyunk működését és javíthatja mind a fiatalok, mind az idősek memóriáját, mutatták amerikai kutatások.

A tudósok körében eddig általános volt a vélemény, hogy míg az izomszövetek életünk során változnak, az agy felnőtt korra formájában és funkcióiban véglegesen kialakultnak tekinthető. A Maryland Egyetemen több éve, állatkísérletekkel indult kutatások viszont azt mutatják, hogy a szervezet fizikai terhelése ösztönzi, növeli az agynak azt a részét, ahol az emlékezőtehetség idegpályái összpontosulnak, ezzel sok tekintetben javul a memória, a gondolkodás.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A kísérletek első szakaszában három hónapon át edzettek az önkéntesek futópadon és a vizsgálatok azt mutatták: ezt követően élénkebben dolgoznak az agynak a memóriát rögzítő részei. További négy hónapos edzést követően viszont csökkent ez a tevékenység, ami azt jelentette, hogy a tréning hatott, kevesebb agyműködésre van szükség az információk

Nem szégyen az alvás, kár leszokni róla
A felnőtt, az idős ember szervezetének is szüksége van napi 8 óra alvásra. Ha az kevesebb, megrövidítjük életünket és elősegítjük betegségek, köztük a rák kialakulását.

előhívásához, illetve rögzítéséhez. Hasonlóan ahhoz, amikor az edzett izmoknak már kevesebb erőkifejtésre van szüksége ugyanahhoz a teljesítményhez.

Két tucatnyi, 55-85 éves önkéntes vett részt a vizsgálatokban, olyan emberek, akiknek nem voltak memória-problémái. Először pihenés, másodszor harminc perces szoba-kerékpározás után vetették alá őket MRI-vizsgálatnak. Annak során általában közismert neveket vetítettek eléjük és gombnyomással kellett jelezniük, emlékeznek-e, kiről van szó. Kiderült, hogy az edzés után lényegesen frisebb lett az emlékező tehetségük, agyi tevékenységük általában. A további kutatások célja megállapítani, milyen fajta fizikai edzéssel lehet a legjobban ápolni, megőrizni a memóriát.

(Forrás: The New York Times)