Nem szégyen az alvás, kár leszokni róla

2019. május 07. kedd - 20:04 / piacesprofit.hu
  •    

A felnőtt, az idős ember szervezetének is szüksége van napi 8 óra alvásra. Ha az kevesebb, megrövidítjük életünket és elősegítjük betegségek, köztük a rák kialakulását.

Matthew Walker, a Kaliforniai Egyetem Alvástudományi Központjának vezetője fogalmazta meg ezt, több évtizedes kutatásaira támaszkodva, nemrég megjelent könyvében.

alvó nő


Kép: Emineo

A fejlett országok felnőttjeinek kétharmada nem fogadja meg az Egészségügyi Világszervezet ajánlását a napi 8 órás alvásról és ezzel veszélyezteti egészségét, lerövidíti életét. A kutatások szerint a csak napi 6.7 órát alvók – amennyiben nem részesülnek orvosi kezelésben – csak korai hatvanas éveiket élik meg.

Ha kevesebb, mint 5 órás alvás után ülünk autó volánjához, megnégyszerezzük a baleset veszélyét – ha csak 4 órát aludtunk, a kockázat több, mint tizenegyszeres.

A kevés alvás 10-30 százalékkal csökkenti az atléták teljesítményét és nem volt véletlen, hogy Margaret Thatcher, brit kormányfő, és Ronald Reagan amerikai elnök egyaránt Alzheimer-kórban hunyt el: mindketten szívesen hivatkoztak arra, hogy kevés alvással is teljesen munkaképesek.

Egyébként a korán ébredők átlagosan a lakosság 40 százalékát teszik ki, az „éjszakás típusok”,

A férfiak itt is jobban járnak
Mennyi alvástól fosztja meg a szülőket a kisgyerek? Átlag naponta 40 percnyitől, mutatták ki kutatók azzal, hogy az „alvásmegvonás” sokkal nagyobb mértékben sújtja az anyákat, mint az apákat.

akik későn fekszenek és kelnek, mintegy 30 százalékot, míg a maradék harmad a kettő között van.

A kutató emlékeztet, hogy 1942-ben csak az amerikai lakosság 8 százaléka próbált élni napi 6 órás, vagy még kevesebb alvással, míg 2017-ben már minden második ember. Az egyik ok az erős világítás elterjedése, amely jelentősen befolyásolja az alvást, a másik, hogy elmosódtak a határok a munka és a szabadidő között, ráadásul egyre hosszabb időt töltünk a munkába járással.

Senki nem akarja feladni a családdal, a szórakozással töltött időt , ezért kevesebbet alszik. Emellett mintegy szégyennek, lustaságnak is számíthat a „sok” alvás, az emberek büszkélkednek azzal, kevés pihenéssel is milyen hatékonyak maradnak. Holott a legkülönbözőbb testi és lelki betegségnek ágyaznak, meg, ha (az egyetlen élőlényként) megvonják maguktól a szervezet számára nélkülözhetetlen időtartamú alvást. (Forrás: The Guardian)