A márkás antikra Kínában nem buknak

2019. március 30. szombat - 16:18 / piacesprofit.hu
  •    

A legtöbb drága svájci órát a kínaiak vásárolják – míg Európában és Észak-Amerikában a használt, régi márkás időmérőknek van növekvő piaca.

A gyógyszerek és a gépek után az órák jelentik a harmadik legnagyobb tételt a svájci kivitelben, azok a GDP 1.5 százalékát adják. Az alpesi ország nyugati részeiben összpontosuló óraiparban a hatvanas években még 1.500 cég működött. Napjainkra ez harmadára csökkent, azok a hajdani majd 100.000 ember helyett a 80-as években már csak mintegy 30.000-et foglalkoztattak.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A nagy változások a hetvenes évek elején következtek be, amikor az olcsó ázsiai kvarcórák válságba sodorták az iparágat. A svájciak azzal reagáltak, hogy bevezették a maguk olcsó óráját, a Swatch-ot.

Kína és más távol-keleti országok felemelkedésével a 2000-es években azután robbanásszerűen megnőtt a kereslet a luxus-órák iránt és a svájci cégek 2014-ben már 22 Mrd .frank értékben exportáltak.

Csaknem kétszer akkora mértékben, mint 15 évvel korábban, miközben az alkalmazottak száma ismét felment 60.000-re. A Kínába és Hongkongba irányuló kivitel 2000 óta a kerek százszorosára emelkedett. Az elmúlt két évben az export, elsősorban a kínai gazdasági lelassulás, a változó fogyasztói szokások és a korrupció elleni harc következtében, ismét hanyatlott.

Bár a svájci órák drágák, a bérek az ágazatban havi ezer frankkal alacsonyabbak, mint a svájci

Mire jó 1000 svájci frank?
A Svájci Nemzeti Bank idén hozza forgalomba az 1.000 frankos bankjegy új változatát. Annak sajátossága, hogy részben papírból, részben műszálból készül és 15-féle biztonsági jelzés van rajta. Valamint az, hogy kevés helyen fogadják el...

átlagjövedelem. Az üzemekben sok, a határon túlról ingázó francia dolgozik – egyébként a 17. sz.-ban a francia hugenották honosították meg Svájcban az órakészítést.

Miközben Kínában és más ázsiai piacokon nincs érdeklődés a márkás használt órák iránt, Európában és Észak-Amerikában ez a piac virágzik, régi karórákat gyakran magasabb áron értékesítenek, mint egy új Rolex- vagy Omega modellt. Az üzletbe a nagy svájci óra-konszernek is bekapcsolódtak, megvásárolva amerikai és európai használtóra-vállalkozásokat. Így gyári garanciával (és még jobb áron) értékesíthetik az antik időmérőket. (Forrás: Swissinfo)