Napenergia: vigyázat, előzök

2018. április 20. péntek - 19:01 / KlimaBlogger
  •    

Az újonnan létesített áramtermelő kapacitások tekintetében 2017-ben a szoláreszközök felülmúlták a fosszilis infrastruktúrákat. Rekordmennyiségű napenergiás kapacitást létesítettek tavaly.

2017-ben rekordmértékben telepítettek napenergiás eszközöket. A napenergia térnyerését az energiamixben elsősorban a kínai projektek segítették, az ázsiai országban 157 gigawattnyi (GW) kapacitást hoztak létre – derült ki az ENSZ Környezetvédelmi Programja (U.N. Environment), az ehhez tartozó Frankfurst School-UNEP Collaborating Centre és a Bloomberg New Energy Finance közös elemzéséből. A beruházások a következőképp oszlottak meg:

  • Megújuló energia (nap-, szél-, geotermális energia, bioüzemanyag): 157 GW
  • Ebből napenergia: 98 W
  • Fosszilis: 70 GW

Erik Solheim, a UNEP igazgatója úgy fogalmazott, fordulóponthoz érkezett a világ energiaszektora, mert a piacok készen állnak a megújuló energiák fogadására, melyekkel az áramtermelés már olcsóbb, mint ha széntüzelésű erőművekkel tennék ugyanezt. Az új kapacitások létesítése szintén olcsóbb, hiszen a napenergiás eszközök ára az elmúlt évtizedben óriásit zuhant, részben az olcsó kínai tömegtermelésnek köszönhetően.

fotó: freeimages.com/Patrick Moore

Fotó: freeimages.com/Patrick Moore

2017-ben 2 százalékkal nőtt a megújulókba fektetett éves tőkevolumen (279,8 milliárd dollárra), ebből Kínában 126,6 milliárd dollárt fordítottak megújuló beruházásokra, ami rekordösszeg az ország gazdaságában. Az Egyesült Államokban ugyanakkor 6 százalékkal 40,5 milliárd dollárra csökkent a megújulókba áramló tőke 2017-ben.

Nehezíti az átállást és fékezi a megújulók további térnyerését az energiamixben, hogy a már létező erőművek nagy része fosszilis energiahordozókkal működik, a megújuló energiák – a biomasszás erőműveket is beleértve – csak 12,1 százalékkal részesülnek az energiatermelésből. Igaz, ez is nagy haladás, mert egy évtizede arányuk csak 5,2 százalék volt.

A három említett intézet közös jelentése azt állítja, hogy csak 2017 folyamán 15 százalékkal csökkent a napenergiás eszközökkel termelt energia költsége, amely így már csak 86 dollár (21 650) megawattóránként.

(Reuters)