Olcsóbb lehet a bioüzemanyag

2016. június 29. szerda - 19:25 / klímablog
  •    

Az első generációs etanolfajták növényekből készültek, a második generációs bioüzemanyagokban viszont baktériumokat fognak munkára a tudósok, hogy ezek a mikroorganizmusok állítsák elő a járművek meghajtásához szükséges növényi olajat.

A Xylome nevű cég kutatója, Thomas Jeffries és a Great Lakes Bioenergy Research Center (GLBRC) munkatársai egy gombafajtát, az S. passalidarumot szemelték ki mint etanolkészítő entitást. Ez a gombafajta a bogarak bélrendszerében él, és nagyon hatékonyan alakítja át a növényi cukrot, a xilózt energiává.

A GLBRC munkatársa, Timothy Donohue szerint az innováció jelentős áttörés, mert a baktériumok általában a glükózt bontják le sikeresen, a xilózt csak kismértékben, vagy egyáltalán nem, azaz a növényi rostokból nagy mennyiségű felhasználatlan anyag marad fen, vagyis kisebb mennyiségű üzemanyagot lehet így előállítani.

Megkerülik a vámszabályokat

Kép: PP-archív

Az említett gombafajta megoldja ezt a problémát, ezért ideális jelölt arra, hogy befogjuk főhivatású etanolmunkásnak. A hatékony anyagfeldolgozás miatt javítja az üzemanyag-termelés energiahatékonyságát és nyereségességét. További jó hír, hogy az S. passalidarum nemcsak a hagyományos etanolnövényeknél vált be (pl. repce, kukorica stb.), hanem füveknél, fáknál és az élelmiszernövények nem ehető részeinél is alkalmazható. Ezzel az etanoltermelés súlypontja áttevődhet az élelmiszernövényekről az agrárhulladékokra, kiiktatva azt a kritikát, hogy egy éhezők emberek milliárdjaival teli világban üzemanyaggyártásra használni az élelmiszernövényeket etikailag megkérdőjelezhető gyakorlat. Persze ettől még sok más kérdés merül fel a bioüzemanyagokkal kapcsolatban.

Bioüzemanyag: csak akkor jó, ha magyar?
Az üzemanyagnak használt pálmaolajat kárhoztatja egy friss tanulmány, mivel a termelés érdekében óriási területen irtják ki az esőerdőket a trópusi régióban. Közben a visegrádi országok agrárkamarái a régióban termelt bioüzemanyag támogatására szólították fel a kormányokat, a Magyar Bioetanol Szövetség pedig megvédené a „bioetanol hírnevét”.