Menedék, víz és fény – mindezt nyújtja a menekülteknek a “fonott otthon”

2016. augusztus 10. szerda - 19:21 / piacesprofit.hu
  •    

Menekültek számára tervezte a jordániai-kanadai építésznő az innovatív sátrát, amely fenntarthatóbb, mint az otthonok többsége. Vízálló, szellőzik, képes napenergia tárolására és vízgyűjtésre is. Álomszerűen hangzik? Pedig megvalósul.

Abeer Seikaly a menekültekre gondolva tervezte meg innovatív sátrát, amely jó szolgálatot tehet mind a klímaváltozás miatt, mind a politikai okokból menekülésre kényszerülőknek, de akár természeti katasztrófák helyszínein is.

weaving a home sátor

Kép:AbeerSeikaly.com

A természetből és a nomád népek hagyományaiból egyaránt inspirálódott a kígyóbőrre, de kötött felületre is emlékeztető “Weawing a home” megalkotásakor a tervező. A pehelykönnyű, könnyen összecsukható és így egyszerűen szállítható menedékek préselt műanyagból készülnek, a struktúra találkozási pontjainál pedig kis szellőzők nyithatók, hogy biztosított legyen a friss levegő. A teljes mértékben vízálló, dupla rétegű építmények képesek kívül tartani a hideget, de védenek a túlzott felforrósodástól is.

A szerkezet képes gyűjteni az esővizet, amely a tetőn elhelyezkedő szűrőkön keresztül a falakban lévő “zsebekbe” jut, vagyis a sátor tulajdonképpen megtelik vízzel. A zsebek megnyithatók, egy speciális rendszer segítségével pedig zuhanyként is használhatók. A sátor anyagába napelemek is kerültek, így éjszaka teljes mértékben fenntartható és semmilyen plusz erőforrást nem igénylő módon képes világítást is nyújtani a lakóknak.

weaving a home sátor este

Kép:AbeerSeikaly.com

Bár a tervezés már évek óta zajlik – a fantasztikus projekt 2013-ban elnyerte a Lexus Design Awardot is, jelenleg még csak a prototípus készült el.

Nem ez az egyetlen innovatív megoldás, amellyel valaki a menekültek számára kíván biztonságos menedéket nyújtani. Az IKEA “Better Shelter” néven készített ideiglenes, hordozható otthonokat a rászorulók számára. A szintén napelemes menedékekből 10.000 darabot juttattak el az ENSZ menekültügyi főbizottságának.