Megoldandó klímaproblémák: készül a durbani csúcsra az EU

2011. április 16. szombat - 11:47 / Sajtóközlemény
  •    

Április első hetében mintegy 200 ország szakértői delegációja tárgyalt a klímaváltozás elleni hosszú távú tervekről az ENSZ nemzetközi konferenciáján, a thaiföldi Bangkokban. A magyar küldöttség sikeresen látta el uniós elnökségi tárgyalásvezetői, szakértői és logisztikai feladatait a megbeszéléseken. Az Európai Bizottsággal együttműködve koordinálta és képviselte a tagállamok közös álláspontját. Döntés született arról, hogy a Kiotói Jegyzőkönyv jövőjével kapcsolatban a szakértők témacsoportokban (ún. contact group) folytatják tovább a munkát, és sikerült elfogadni az éves munkatervet is.

Az Európai Unió a korábban a Kiotói Jegyzőkönyv első kötelezettségvállalási időszakának lejárta utáni helyzet gyors megoldását és több, mostanáig csak részlegesen érintett globális klímapolitikai kérdés megvitatását sürgette. Az ülésszak legfontosabb feladata a 2012 utáni, második kibocsátás-csökkentési időszak feltételeinek megvitatása volt.

A keretegyezménnyel kapcsolatban a résztvevők megállapodtak azokban a fő témákban, amelyek az év végi, durbani klímacsúcsig meghatározzák majd a viták irányát. A bangkoki ülésen sikerült elfogadni az éves munkatervet.

Tisztázatlan pontok

Az EU tagállamai szerint a Cancúni Megállapodás végrehajtása mellett számos kérdés vár még tisztázásra: 

  • a fejlődő és fejlett országok mitigációs törekvéseinek tisztázása, az új piaci mechanizmusok
  • a fluorozott szénhidrogének, a hajózásban és légiközlekedésben használt üzemanyagok, és a mezőgazdaság, valamint az éghajlatváltozás közötti kapcsolat definiálása

A bangkoki ülésszak alatt a magyar elnökség feladata volt az EU tagállamok koordinációs üléseinek megszervezése és levezénylése, valamint a közös álláspont összehangolása. A magyar delegáció vezette a mintegy 250 fős uniós szakértői stáb munkáját és lebonyolította a résztvevő államok képviselőivel való kétoldalú tárgyalásokat. Elnöki minőségében a magyar delegáció 73 szakértői szintű tárgyaláson, és 46 kétoldalú -ebből 20 magas szintű- tárgyaláson vett részt.

A bangkoki ülésszakon elfogadott menetrend alapján a klímatárgyalások júniusban, Bonnban újabb szakértői szintű megbeszélésekkel folytatódnak majd.