Katasztrófával fenyegetnek a rezisztens baktériumok

2019. május 02. csütörtök - 19:06 / piacesprofit.hu
  •    

Egy áttörő fontosságú jelentést hoztak ma nyilvánosságra az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) szakosított szervei, köztük az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), és partnereik, mely azonnali összefogást és hathatós cselekvést sürget egy lehetséges katasztrófa elkerüléséhez.

Ha nem lépünk – figyelmeztet jelentésében az ENSZ ad hoc Ügynökségközi Antimikrobiális Rezisztencia Koordinációs Csoportja –, az őket kezelni hivatott antimikrobiális szereknek ellenálló fertőzések minden évben 10 millió ember halálához vezethetnek a következő 30 évben, amely a 2008-2009-es világválsághoz hasonló mértékű gazdasági veszteséggel járna. 2030-ra az antimikrobiális reziszencia akár 24 millió embert súlyos elszegényedését is okozhatja.

Jelenleg mintegy 700 000 haláleset írható a jelenség számlájára, köztük 230 000 ember a többszörösen rezisztens tuberkulózis miatt. Egyre több gyakorta előforduló fertőzésnél alakul ki ellenálló képesség: már ide tartoznak légúti megbetegedések, szexuális úton terjedő és húgyúti fertőzések. Miután ezek nem reagálnak a kezelésre, az életmentő orvosi beavatkozások kimenetele kétségessé válik, bizonytalanságot okozva az élelmezési rendszerben is.

Az emberek, állatok és növények egészsége nem választható el egymástól, ezért érdemes ezeket egy csomagban kezelni - Fotó: ©FAO/Robert Atanasovski

Az emberek, állatok és növények egészsége nem választható el egymástól, ezért érdemes ezeket egy csomagban kezelni – Fotó: ©FAO/Robert Atanasovski

Már most is érezteti egészségügyi és gazdasági hatását, hogy fontos gyógyszereink hatástalanná váltak. A föld minden országában, fejlettségtől függetlenül, szükség lenne beruházásokra ahhoz, hogy a jövő generáció elkerülhessék az antimikrobiális rezisztencia katasztrofális következményeit. Miután az emberek, állatok és környezetünk egészsége elválaszthatatlan egymástól, a jelentés a koordinált, minden szektor bevonására épülő „Egy egészség” megközelítést támogatja.

Ezen túl az országok:

  • kezeljék nemzeti akciótervüket kiemelt fontosságúként és növeljék anyagi és egyéb támogatását;
  • szigorítsák a szabályozási környezetet és indítsanak tájékoztató kampányokat az antimikrobiális szerek humán-, állat- és növényegészségügyben való felelős és megfontolt alkalmazásáért;
  • invesztáljanak az antimikrobiális rezisztencia elleni új módszerek kifejlesztésére irányuló kutatásokba;
  • azonnal tiltsák be az antimikrobiális szerek növekedésserkentő célú használatát a mezőgazdaságban.

A mostani jelentés egyúttal megerősíti a FAO, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) elköteleződését a közös megoldás iránt.

„A jelentés ajánlásai elismerik az antimikrobiális szerek szerepét az élelmiszertermelés, az élelmezés és a kereskedelem, továbbá az emberek és állatok egészségének megóvásában, és a felelős használat mellett teszik le voksukat,” – mondta José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója. „A fenntartható élelmezési rendszerek és mezőgazdasági gyakorlatok megkövetelik az antimikrobiális rezisztencia visszaszorítását és az alternatív megoldások alkalmazását, ami csakis összefogással valósítható meg, épp ahogy ezt a mostani jelentés is ajánlja.”

Az ételünket veszélyezteti a sok antibiotikum
Az antimikrobiális gyógyszerek helytelen használata, és az ez által velük szemben kialakult ellenálló képesség mindnyájunkat nagy veszélynek tesz ki. Eddig leginkább a kórházak kapcsán került elő a téma, pedig a mezőgazdaság is érintett – így közvetlenül az ételeinkre is befolyással van.