Így nem bánják a teknősök a sörözést

2016. május 28. szombat - 10:49 / klímablog
  •    

A tengerbe kerülő szemét évente sok százezer vízi élőlény halálát okozza. Egy innovatív kisvállalkozás megtalálta a megoldást az egyik leggyakoribb hulladékkal kapcsolatban.

A tengerek tele vannak szeméttel, erről egyre több ijesztő, visszataszító képet láthatunk. Azonban sokkal többről van szó, mint holmi esztétikai problémáról. Az állatok ugyanis kapcsolatba kerülnek a tengeri szeméttel, beleakadnak, vagy éppen megeszik a darabokat, ez pedig az életükbe kerülhet. (Négy év múlva több szemét lesz a tengerben, mint hal.)

A tengeri szemetek között különösen nagy arányban találhatóak azok a műanyag gyűrűk, amik a hatos csomagolásban árult dobozos söröket fogják össze – nem elemezzük e helyen, hogy mit gondolunk erről. Ezek minden évben 100.000 tengeri emlős és teknős halálát okozzák a kutatók szerint.

Az alapvető megoldás a problémára persze a tudatos életvitel lenne, az, hogy magunkkal visszük a szemetünket. De egy innovatív cég, a Saltwater Brewery azonban a saját kezébe vette a dolgot: olyan hatos pakkokat dobtak piacra, amelyek összefogó gyűrűje a tengeri állatok számára ehető anyagból – búzából és árpából – készül. Megehetik a halak, a teknősök, de a tengeri madarak is, nem árt nekik. A maradék pedig gyorsan és nyom nélkül lebomlik a vízben.

A kisvállalkozás azt reméli, hogy a fejlesztésük nagyobb gyártókat is inspirál majd.

Szellemhalászat pusztítja a tengereket
Egyre komolyabb károkat okoz az élővilágnak a szellemhalászat, vagyis a gazdátlanul hagyott halászati hulladék, ami “önállósítja magát”. A probléma nagyobb, mint gondolná.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor