Hőségriadó van, víztartalékok kitartanak

2011. július 10. vasárnap - 11:21 / klímablog/MTI
  •    

Az átlagosnál több vizet fogyasztanak a hőségben a fővárosiak, de a fogyasztás nem kiugró, a vízművek ennél nagyobb igényt is el tudna látni problémamentesen; nem kell vízkorlátozásra számítani.

Lévai Zsuzsanna, a Fővárosi Vízművek szóvivője vasárnak azt nyilatkozta, hogy az átlagos vízfogyasztáshoz képest hozzávetőleg 30 százalékkal nőtt a hétvégi fogyasztás. Kiemelte: szombaton ez a mérték kisebb volt a péntekihez képest, vélhetően azért, mert többen elutaztak Budapestről a hétvégére. Szombaton 544 ezer köbméter vizet fogyasztottak a budapestiek, az átlagos fogyasztás idén egy nap alatt nem éri el a 450 ezer köbmétert – tette hozzá a szóvivő.

Az elhasznált vízhez képest lényegesen nagyobbak a rendelkezésre álló kapacitások, ha a szombati mértéknek a dupláját igényelné a város, talán nehezebben, de ennek is eleget tudnának tenni. A fogyasztás messze alatta van a kapacitásoknak. Lévai Zsuzsanna szerint nem kell tartani a fővárosiaknak semmiféle vízkorlátozástól.

A vízművek a budapesti Deák téren működtet vízosztó pontot, ott egy-egy pohár vizet kaphatnak az arra járók a ballonos vízből – mondta, hozzátéve, félliteres zacskózott vizet osztanak a város több forgalmas csomópontján. Kiemelte: a két akcióval szombaton több ezer liter víz fogyott.