Hatástalan a párizsi klímaegyezmény: rekordmértékű a légszennyezés

2017. november 02. csütörtök - 19:05 / KlimaBlogger
  •    

Rekordmértékben nőtt az üvegházgázkibocsátás 2016-ban, derült ki a Meteorológiai Világszervezet által közzétett adatokból. Amerika kilépése a párizsi klímaegyezményből katasztrofális hatású lehet.

Érdekes, hogy éppen a klímavédelmet prioritásnak tekintő Barack Obama kormányzásának utolsó évében és a 2015 decemberében elfogadott párizsi klímaegyezményt követő esztendőben történt mindez. Az ENSZ égisze alá tartozó WMO azt állítja, hogy évmilliók óta nem volt ilyen magas a szennyező anyagok koncentrációja a földi légkörben.

Ennek tükrében az USA -Trump által beharangozott- kilépése a párizsi klímaegyezményből katasztrofális hatású lehet. Habár a megállapodást úgy szövegezték, hogy négy év múltán léphet csak ki az USA, vagyis ez már csak a következő elnök mandátuma alatt történhet meg. Aki vagy Trump lesz, vagy másvalaki. A légkör szén-dioxidtartalma tavaly elérte a 403,3 ppm-t (parts per million). Egy évvel korábban ez még 400 ppm volt. Ez az éves növekedés 50 százalékkal nagyobb mértékű, mint ami az elmúlt évtized átlaga.

fotó: freeimages.com

fotó: freeimages.com

A tudósok hozzátették, hogy az El Nino megdobhatta a levegő szén-dioxidtartalmát. A klímapolitikai tárgyalások következő konfernciájára decemberben fog sor kerülni Bonnban. Az USA továbbra is részt vesz ezeken a találkozókon. A WMO álláspontja az, hogy ez a 403,3 ppm-es koncentráció nagy valószínűséggel 3 Celsius-fokos felmelegedést fog okozni az ipari forradalom előtti klímához képest. Márpedig ez jóval súlyosabb, mint amit amit a klímapolitika szeretne elérni: a klímaegyezmény 2 Celsius-foknál “alacsonyabb” felmelegedést tűzött ki célul.

A világ kormányai az emissziócsökkentési vállalásaikkal optimális esetben 1,5 Celsius fokban szeretnék maximálni a felmelegedést. Ilyen súlyos üvegházgáz-koncentráció mellett azonban ez hiú remény. A földi légkörben soha nem emelkedett ilyen gyorsan szén-dioxid, a folyamat százszor gyorsabban zajlott az előző évtizedekben, mint amikor a természet maga mögött hagyta a legutolsó jégkorszakot. Az ipari forradalmat megelőző jégkorszakban és melegebb időszakban 180-280 ppm között mozgott a levegő CO2-koncentrációja. 1990 óta 40 százalékkal nőttek az üvegházgázok a levegőben.

Így fog kinézni a világ, ha továbbmelegedik
Nem mindegy, hogy az üvegházgázok magas koncentrációja miatt 1 vagy 6 Celsius-fokkal melegszik a Föld éghajlata. A kettő között a különbség élet és halál. Szó szerint. Klimatológusok a globális felmelegedés minden egyes Celsius-fokára kidolgozták, milyen jövővel kell számolnunk. Mutatjuk, mire számíthatunk, attól függően, hogy mennyi káros anyagot eregetünk a légkörbe.