Gyorsabban fejlődik a napenergiaipar, mint gondolták

2017. október 01. vasárnap - 10:01 / Kriston László
  •    

A politikusok bő két évtizede alábecsülik a napenergiaipar fejlődésének tempóját, mértékét és a szoláreszközök elterjedésének sikerét. Bill Clinton óta az amerikai energiaügyi szaktárca képtelen volt felfogni a napenergia valós fejlődési lehetőségeit, ahogy a Nemzetközi Energiaügynökség jóslatait is messze felülmúlta a szektor ugrásszerű növekedése.

Trump energiaügyi minisztere, Rick Perry már hónapokkal ezelőtt megrendelte azt a jelentést, mellyel a Trump-kormány a szénbányaipar és az atomenergia fontosságát és hasznosságát kívánja propagálni.

Hogy megdöntsék az amerikai Energiaügyi Minisztérium jelentésének hitelességét, kutatók végigbogarászták az elmúlt két évtized hasonló jelentéseit, melyeket a szaktárca adott ki, s kimutatták, hogy tulajdonképpen Clinton óta az USA energiapolitikája mindig kevesebb jelentőséget tulajdonított a napenergiának és messze alábecsülte annak növekedési lehetőségeit, mint ahogy a fejlődése végül kibontakozott.

De ez alól a párizsi Nemzetközi Energiaügynökség sem kivétel. Jelentéseiben rendre 16-30 százalékkal alacsonyabban prognosztizálta a napenergiás eszközök terjedésének növekedését.

Itt nem hitetlenségről van szó, hanem talán inkább metodológiai hibákról, valamint az üzleti folyamatok megjósolhatatlanságáról.

  • A becslések nem vették figyelembe, hogy a különböző országokban milyen támogatási programok vannak érvénybe a megújuló energiák termelésének fellendítésére. Az Egyesült Államokban éppúgy, mint számos más országban, adókedvezményt kapnak a szoláreszközök telepítésébe beruházók, a megtermelt energiából a fölösleget (amit az adott egység nem használ el) államilag támogatott áron veszi át az energiaszolgáltató hálózata.
  • A szakemberek azt sem látták előre, hogy a szoláreszközök gyártásának ára rohamos mértékben fog csökkeni, még inkább felgyorsítva elterjedésüket a piacon.
  • Eközben túlbecsülték az egyéb alacsony karbontartalmú energiatermelő módszerek térnyerését is (pl. atomerőművek építése világszerte hanyatlik, mert túl nagy befektetést igényel).

Az új napenergiapárti tanulmányban a kutatók friss becslésekkel is előálltak, amik szerintük akkurátusabbak a forgalomban lévő jóslatoknál. Szerintük erős az esélye, hogy a napenergia részesedése a globális energiatermelésben a jelenlegi 1 százalékos szintről 30 százalékra nőhet 2035 és 2050 között.

Kép: PP

Kép: PP

A futurism.com szerint ha a törvényhozók és az állami tisztségviselők továbbra sem fogják fel a szolárszektor potenciálját, az nagy kockázatot hordoz bolygónk jövőjét illetően, mivel a kormányok nem érzik majd a késztetést arra, hogy korszerűsítsék a nemzeti áramhálózatokat, hogy azok elbírják a megújulók energiák szórványosságából eredő változó terhelést.

Amikor napos időszak van, a helyi egységeknél megtermelt fölös energia tárolást igényel (akkumulátorokban), amikor pedig felhős az ég, vagy éjszaka van, más energiaforrásra van szükség. E kihívások megoldásához a jelenlegi hálózatok átalakítása szükséges. Az viszont állami beruházások nélkül elképzelhetetlen.

Tulajdonképpen mindebből az energiatárolást kívánja demokratizálni Elon Musk, amikor otthoni akkukat kínál a szolárpanelek és a napenergiát termelő tetőszerepek mellé, hogy a napenergiatárolás többé ne csak a céges szereplők kiváltsága legyen.