Elfogyott a pénz a távhőrendszerek korszerűsítésre

2011. december 15. csütörtök - 13:15 / piacprofit.hu
  •    

Az ÚSZT keretében megjelent Távhő-szektor energetikai korszerűsítése című, KEOP-2011-5.4.0 kódszámú konstrukciót a keret kimerülése miatt 2011. december 19. napjával határozatlan időre felfüggesztették.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tájékoztatása szerint a 2011. december 19. hétfő 24 óráig postára adott pályázatok még érkeztetésre kerülnek. A programra eddig 18 db pályázat érkezett be mintegy 2,6 milliárd forint támogatási igénnyel, miközben a teljes keret 2,08 milliárd forint volt.

Magyarországon több mint 2 millió polgár számára biztosítja a fűtést és a meleg vizet a távhőszolgáltatás. Ez a teljes energiafelhasználás mintegy 6 százalékát teszi ki. Ugyanakkor a 92 településen működő távfűtési rendszerek jelentős része elavult és pazarló, ezért jelentős energiamegtakarítással jár a felújításuk. Az energiahatékonyságot javító beruházások eredményeként elért megtakarítás a családok által fizetendő díjak csökkentését, a szolgáltatás biztonságát is maga után vonhatja.

A pályázati konstrukció alapvető és elsődleges célja volt az energiahatékonyság és az energiatakarékosság, valamint ezzel együtt a helyi és nemzetgazdasági szintű CO2 megtakarítás fokozása a távhőtermelés és -szolgáltatás primeroldali infrastruktúrájának energetikai korszerűsítésével.