Ahol alanyi jogon jár 2000 dollár

2015. október 24. szombat - 10:01 / klímablog
  •    

Kész buli alaszkai lakosnak lenni. Aki az előző naptári évben végig bejelentett lakos volt, részesül az állam kasszájába befolyó olajbevételből. Alanyi jogon 2000 dollárt kapnak kézhez októberben.

No persze nem az olajcégek bevételét kapják meg az alaszkai polgárok, hanem azt a pénzt, amit az olajmultik a kitermelési engedélyért, a kitermelés jogáért fizetnek Alaszkának, mint az USA tagállamának, írta a Business Insider.

A kifizetés éves rendszerben folyik, és nagyon valószínű, hogy egyes családok már előre számolnak vele, belekalkulálják a családi költségvetésbe ezt a forrást. Hogy a természet látja az olajfúrás és kitermelés kárát, az más kérdés.

Kifizetjük belőle a lakás rezsijét
(kép: freeimages.com)

Összesen 645 000 személy részesül a bevételből. A 2000 dolláros kifizetés rekordösszegnek számít, ami azért is rendhagyó, mert időközben a mélybe zuhantak az olajárak. De úgy látszik, Alaszkában nem csökkent a kitermelési jogdíjak biznisze. Hogy lehetséges ez?

A helyi lakosok tulajdonképpen az olajbevételeket kezelő alap hozamaiból részesülnek, amely a tőkepiacokon mozgatja, fialtatja az elmúlt 3 évtizedben összegyűlt pénz. Szám szerint 51 milliárd dollárt.

Tavaly 1884 dollárt, 2008-ban pedig 2069 dollárt kaptak a polgárok, akik 1982 óta számíthatnak erre a fizetéskiegészítésre minden évben, miután a helyi közgyűlés 1976-ban elfogadta az erre vonatkozó alkotmány-kiegészítést. (Akkor 1000 dolláros csekket hozott nekik a postás.) Arról nem szól a fáma, hogy ezt a pénzt is megadóztatják-e, mint jövedelmet.