A klímaváltozás pénzügyi kockázatait számolja a világ legnagyobb alapja

2016. május 26. csütörtök - 19:01 / klímablog
  •    

4600 milliárd dollárjával a világ legnagyobb alapja a BlackRock Inc, mely 13 000 alkalmazottat foglalkoztat. Az alap klimatológusokkal szövetkezik, hogy számosítsa az éghajlatváltozásból eredő kockázatokat.

Az oslói CICERO (Center for International and Environmental Research) klimatológusai szövetkeznek a Világbankkal, a világ legnagyobb befektetési alapjával, a BlackRockkal és más befektetőkkel, hogy konkretizálják a globális felmelegedés pénzügyi kockázatait. (Már a hitelezésbe is beleszól a klímaváltozás.)

A cél az, hogy a legbefolyásosabb befektetőket képbe hozzák azokról a lehetséges anyagi károkról, melyeket az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási események (árvíz, aszály, hurrikán, stb.) és a tengerszint-emelkedés jelentenek infrastruktúráknak, iparágaknak, befektetéseknek. “A tudósok és a befektetők nagyon különböző nyelvezetet beszélnek”, mondta Kristin Halvorsen, az intézet vezetője, korábbi norvég pénzügyminiszter.

Mivel a befektetőket a lehetséges hozam érdekli, a klímaváltozást többé nem lehet elválasztani ettől és ignorálni. A koalícióban részt vesz még az AP2 svéd nyugdíjalap (mely 36,19 milliárd dollárnyi eszközt kezel), a SEB skandináv bank és a DNB norvég pénzintézet is.

Túláradóan veszélyes. Tetőzik a Duna Pestnél. (fotó: freeimages.com)

Tetőzik a Duna Pestnél.
(fotó: freeimages.com)

A klímatudatos befektetés már megfigyelhető, egyes alapok megkezdték tőkéjük kivonását (vagyis a divesztíciót) az erősen fosszilis energiahordozókra hagyatkozó iparágakból és piaci szereplőkből, tudván, hogy a szénkészletek például fokozatosan veszítenek értékükből, ahogy a lakosság és az üzleti szféra egyre inkább áttér a megújuló energiákra. (Leonardo DiCaprio is azon befektetők között van, akik mintegy 17 ezer milliárd font értékben kivonják tőkéjüket a fosszilis energiahordozók piacáról.)

Amint a fenti márkanevekből is nyilvánvaló, elsősorban skandináv érdekeltségű ez a koalíció, nagy megabankok és hedge fundok nem sorakoztak fel a kezdeményezés mögé, de a BlackRock részvétele kétségtelenül nagy aduász.  A BlackRock talán azért lehet ennyire érdekelt, mert egyes források szerint a világ legnagyobb ingatlanvagyonával bíró jogi személy.