1800 milliárd dollárt kéne költeni a klímakatasztrófára való felkészülésre, de ez négyszeresen térülne meg

Plusz nem érne véget a mai formájában az emberi civilizáció. A megoldás drága, de megvan a recept - viszont minderre egy friss felmérés szerint elképesztően felkészületlenek vagyunk, főleg a politikai vezetők miatt.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

"Klíma apartheid" fenyegeti a világot a klímaváltozás egyre gyorsuló hatásai miatt, azaz a leggazdagabbak megmenekülnek, a szegények pedig meghalnak, figyelmeztet egy friss, nemzetközi tanulmány. A 18 nemzet által összehívott Globális Bizottság az Alkalmazkodásról (Global Commission on Adaptation) dokumentuma szerint a klímakatasztrófa-okozta szegénység, vízhiány, és a még sokkal erősebb migrációs hullámok megelőzése több mint egybillió dolláros befektetést igényelne. A jelentés szerint nem a pénz az akadály, hanem még mindig a politikai szándék hiánya: nincsenek vezetők, akik klímaügyben az emberek tömegeit felráznák.

A mások mellett a kínai, indiai, kanadai környezetvédelmi miniszter, a Világban vezetősége, az ENSZ klíma- és környezetvédelem-ügyi részlege, valamint Bill Gates által támogatott GBA szerint igazi forradalomra van szükség abban, ahogy a globális klímakrízis veszélyeit érzékeljük, és abban is, ahogy megtervezzük a felkészülést annak következményeire.

Bealudtunk

A jelentés szerint hiába érezzük már most a saját bőrünkön a klímaváltozás hatásait, és hiába sorolja minden, a témával foglalkozó tanulmány és cikk a közelgő, még drámaibb következményeket, eddig "súlyosan elégtelenek" a globális előkészületek, amiért a szöveg szerint leginkább a világ vezetőit terheli a felelősség.

Különösen az aggaszt, hogy a politikai vezetőkből hiányzik az előrelátás. Sokkal jobban érdekli őket, hogy megválasszák és újraválasszák őket, a klímaügyek nem élveznek náluk prioritást. Ezt láthatjuk az USA-ban is, Trump elnökkel.
- írja a tanulmány előszavában Ban Ki-moon, az ENSZ volt főtitkára.

fotó: Flickr/baghee58

Pedig ez lesz

A klímaváltozás következményei a jelentés szerint most már elkerülhetetlenek, és további intézkedések hiányában miattuk 2030-ig még 100 millió ember szegényedik el. Az éves szinten vízhiányban szenvedők száma 1,4-5 milliárd fővel ugrik meg, ez korábban elképzelhetetlen harcokat indít meg a vízért, ami további konfliktusokat és migrációs hullámokat indít el. Az emelkedő tengerszintek és az egyre vadabbá váló viharok pedig százmilliókat kényszerítenek majd partmenti otthonuk elhagyására, ennek költségét a csoport egybillió dollárra becsli.

A jelentés szerint a klímaalkalmazkodás céljából 2030-ig 1,8 billió dollárt kellene elkölteni öt kulcsterületen, ami őrült nagy összeg - viszont, amellett, hogy a mostanihoz viszonylag közeli formában meg tudná őrizni az emberi civilizációt, végül még 7,1 billió dollár nyereséget is fialna.

Az öt terület:

  • Korai veszélyjelző rendszerek: a tanulmány szerint ha pusztán 24 órával a bekövetkeztük előtt jelezni tudnánk a közelgő, klímaváltozás-korbácsolta természeti katasztrófákat, azzal 30 százalékkal csökkenthetnénk az elszenvedett károkat, életeket menthetnénk, a megmentett vagyontárgyak összértéke pedig a rendszer árának tízszeresét tenné ki.
  • Infrastrukturális fejlesztések: ezek 3 százalékkal dobják meg a szükséges felkészülés összköltségét, de a tanulmány szerint minden elköltött egy dollár négy dollárt hoz vissza. Árvízvédelemben jól működhetnek a Kínában és Sanghajban már alkalmazott, szivacs mintájára működő, a vizet beszívni képes, porózus járdák, tetőkertek, és további fásítások a parkokban. A tetők fehérre festése egyszerű, viszonlyag olcsó, de működik: az indiai Ahmedabadban 5 Celsius fokkal csökkent a hővisszaverő mázolás hatására az épület szobáiban a hőmérséklet.
  • A mangrove erdők védelme és újratelepítése: ezek a partmenti erdőségek felfogják a tenger felől érkező viharokat, összesen 18 millió partmenti lakost védelmeznek globálisan, és évi 80 milliárd dolláros árvízkárt előznek meg. Védelmük és újratelepítésük a munkák árának tízszeresét hozná vissza.
  • A szárazságtól sújtott vidékek mezőgazdaságának fejlesztése: szárazságtűrő növényfajták kifejlesztésével védelmezhető lenne a megélhetés a veszélyeztetett területeken, és megelőzhető lenne az éhínség.
  • A vízkészlet védelme: a védelem mellett a vízpazarlás visszaszorítása kulcsfontosságú a klímaharcban.
(Guardian, BBC)

Véleményvezér

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten 

Tettlegesséig fajult a választási kampány a fővárosban.
Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo